#recenzija · Stilus Knjiga

Izopačena palača – Erin Watt

R E C E N Z I J A

Stilus knjiga

Sigurna sam da ste svi upućeni u to koliko je napeto završila prethodna knjiga, Slomljeni princ. Pa ukoliko ga niste čitali, predlažem da preskočite ovu recenziju jer je namijenjena isključivo osobama koje prate ovaj serijal (zbog mogućih spojlera, naravno). Bolje na blogu pronađite recenziju za Princezu od papira te se bacite na čitanje po redu, a onda se vratite i ovoj, za Palaču.

U iščekivanju Elline reakcije na susret s ocem za kojeg je mislila da je mrtav te razvoja situacije oko ubojstva Brooke, bili smo na iglama.

Kako to da je Steve živ? Gdje je bio svih ovih mjeseci? Tko je ubio Brooke? Hoće li Reed u zatvor? I konačno, kako će se odviti situacija između Elle i njega?

Sva ta pitanja prate nas par mjeseci. Ali Stilus je bio tako brz i donio nam Palaču u tren oka, to moram istaknuti. Tako da, nije bilo dugo čekanje, nego ono slatko 😉

Knjiga je pisana iz dvije perspektive, Reedove i Elline. I to nam je dalo savršen uvid u situaciju.

Ellinu sa ocem koji se vratio iz mrtvih te dok se pokušava boriti za svoju vezu i za to da Reed ne završi iza rešetaka. A dio koji je pisan iz njegovog ugla nam daje uvid u činjenicu koliko voli Ellu. Koliko je spreman učiniti sve za nju, za svoju braću, koliko je to zajedništvo jako i ne može ga ništa uništiti. U tolikoj mjeri da se koleba između svoje slobode i žrtve kako bi spasio svoje najbliže tračeva, lošeg ugleda, ukaljane reputacije… da, takvi su Royalovi, svi za jednoga i jedan za sve.

Šalu na stranu, ova mi se knjiga posebno svidjela zbog toga što se Ella i Reed čvrsto drže skupa. Očekivala sam, iskreno, više drame oko njihove veze, ali ne, ovaj je nastavak dao dramu svima onima pored njih, a njihov je odnos očuvan. Vidi se ta nekakva doza zrelosti u pisanju, iako je radnja bazirana na tinejdžerima. Izopačena palača nije bio klasičan nastavak priče gdje se glavni likovi mire te prekidaju, upravo suprotno. Čvrsto su se držali skupa. Do samoga kraja… jer su se uzdignuli iznad svoje prošlosti, loših odluka, postupaka i borili su se. Jedno za drugo.

Fokus ove knjige, po meni, je na otkrivanju prljavih tajni iz prošlosti. Povratku Stevea, o tom što on skriva, koliko je zapravo iskren? Novim prijateljstvima u školi, borbom sa glasinama i naravno, misterijom oko ubojstva Brooke.

A uz to sve, knjiga nas je dobro pripremila za nekakav nastavak o Eastonu. To mi se možda čak i najviše svidjelo. East me kao lik potpuno osvojio. Zanimljiv, duhovit, otvoren, prilično buran i u stalnoj borbi sa vlastitim demonima. Tako da, ako je istina što kažu, iduća bi knjiga trebala biti njegova. I veselim se. A Stilus nam je već najavio da ove godine stiže i prijevod te, četvrte, knjige.

Kao što sam već napisala na samom početku; svi koji su čitali Princa, moraju, a sigurna sam i jedva čekaju, čitati Izopačenu palaču. Tajne se otkrivaju, Ella i Reed ne odustaju jedno od drugoga, imamo očit prikaz novopečene zrelosti tih mladih likova, saznajemo odgovore na sva pitanja koja su nas mučila kroz prethodna dva nastavka. I budi nam se zainteresiranost što muči našeg Easta, uz to i jedva čekanje novog nastavka.

Za sve koji vole odmoriti glavu od svakodnevnice, uploviti u simpatičnu, primamljivu sapunicu, razveseliti se i dati si oduška uz zanimljive tinejdžere – slobodno posegnite za Royalovima. Idealni su.

Hvala na čitanju recenzije. 26.4.2019.

Izdavač je gore spomenut, Stilus.

Knjigu s engleskog prevela: Marija Perišić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s