#recenzija · VBZ

Lanac – Adrian McKinty

R E C E N Z I J A

V.B.Z.

Što ste spremni učiniti za vlastito dijete? Kada kažemo da bi srušili cijeli svijet, mislimo li stvarno tako?

Rachel je žena koju život baca u vatru, oduvijek. Teški poslovi, razvod, zloćudna bolest. Sve to joj je pokazalo onu ružnu, mračnu stranu života. A sada joj je jedan poziv pokazao da može i gore. Puno gore…

Njena ljubljena kći Kylie je oteta! I ti ne na “klasičan” način gdje novac vlada nego je uvučena u Lanac. Uplatiti određenu svotu i ponovno držati kći u naručju nije scenarij koji se ovdje odvija.

Biti poslušan psić, umiješan u zločin i sam otmičar, e to je scenarij koji Lanac prati.

Rachel svoju kći neće vidjeti dok ne otme tuđe dijete. I dok roditelji tog djeteta ne nastave lanac.

Stvari su jednostavne – ne prekidaj karike. Slijedi, slušaj, nastavi i izvući ćeš se. Ogluši se na zadatak, pozovi policiju i mrtav si, skupa sa svojim djetetom.

Rachel je odabrala jednu osobu kojoj može vjerovati, Pete. On je i sam bio oštećen i u jednu ruku prognan od društva, stoga bolje nije mogla. To je netko tko će si iščupati srce da spasi malu Kylie. Jer im je to sada svrha.

Jezivo. Brutalno. Prava igra sa živcima.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi prati otmicu, zadatke i predstavlja nam glavne likove dok je drugi dio fokusiran na pozadinu. Na mozak Lanca. Ljude koji su ga osnovali. Ili čovjeka koji je na vrhu. Pratimo događaje koji su prethodili tom okrutnom “pokretu”.

Jasno se vidi koliko se autor potrudio ovoj knjizi dati i početak i kraj. Koliko je razradio sve. Od psihološke karakterizacije likova do bolesnih djela. Prikaza monstruma oštećenih životom. Ne samo da je radnja prava ludnica nego su i likovi takvi. Od krvi i mesa. Baš kao da gledamo dobar film.

Moje preporuke imate. Obožavam ovakve trilere. Trilere koji ispune svako obećanje i one koji uistinu jesu trileri. U svakom smislu. Iako sam neke događaje razotkrila ranije, nije umanjeno oduševljenje. Knjiga je ovo koja prijeti ostati na listi od top 10 (trilera) zauvijek.

Pripremite se saznati dokle seže ljudska zloba. Ali i ljubav. Koliko je to jaka sila… 😉

Hvala na čitanju recenzije. 15.7.2020.

Izdavač je gore spomenut, VBZ.

S engleskog prevela: Andrea Šimunić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s