#recenzija · VBZ

Nijema pacijentica – Alex Michaelides

R E C E N Z I J A

v.b.z.

Alicija je pronađena pored suprugova tijela. Bila je nepomična, krvave haljine, izgubljenog pogleda, nije prozborila ni riječi.

Samo njeni otisci su pronađeni na pištolju. Gabriel je upucan nekoliko puta. Ali Alicija odbija surađivati, odbija govoriti. Od tog slučaja napravila se prava medijska atrakcija. Svi su brujali o ubojstvu, o Nijemoj ženi. Alicija je proglašena psihički nestabilnom osobom i odslužuje kaznu u The Groveu. Ali Gabriel i Alicija su imali lijep brak, slagali su se, Alicija je bila ta koja je imala više novca, bila je umjetnica. Samozatajna, skromna. Zar je ona uistinu ubojica?

Sve to opasno je zainteresiralo psihoterapeuta Thea Fabera. Obećao je sam sebi da će se zaposliti u toj ustanovi i raditi na slučaju Alicije. Ona će biti njegova pacijentica pod svaku cijenu.

Odlučan i uporan Theo ne odustaje. Smišlja razne načine da Alicija progovori pa čak joj spominje i svoje bolno djetinjstvo. Na kraju krajeva to ih povezuje, oboje su rasli u disfunkcionalnim obiteljima.

Theo ne posustaje i kopa po prošlosti, kako svojoj, tako i njenoj. Te dolazi do novih otkrića, novih osoba i svjedoka. Je li sve tako kako se čini? Koliko je duboko spreman kopati? Unatoč činjenici da se i njegov život ruši, da i njegova supruga ima svoje tajne koje mu ostavljaju gorak okus u ustima, Theo je u dvije stvari siguran. Prva da voli svoju ženu i ne želi ostati bez nje, a druga je da će Alicija progovoriti. Povjerit će se njemu.

I tu kreće prava radnja… Autor nas vješto vodi kroz priču, otkrivajući dan po dan iz Alicijinog dnevnika dok isprepleće Theovu perspektivu koja je zanimljiva, oštra, fokusirana na najbitnije. Ono što mi se svidjelo najviše u ovoj knjizi je to analiziranje likova u psihičkom smislu. Obožavam saznati zašto se glavni likovi ponašaju kako se ponašaju, što ih je obilježilo, kakve misli im se motaju po glavi… To smo u Nijemoj pacijentici apsolutno dobili. Uz savršenu lakoću opisa i fokus na glavne, bitne događaje ova se knjiga čita u danu.

Kolege blogeri su glasno rekli kako su šokirani krajem, kako nisu to očekivali pa sam ja malo više čitala između redova, iako sam se potajno u sebi nadala da neće biti tako, da ta osoba nije negativac – ipak sam pogodila. Ali to nije bilo potpuno tako. Još se tu ispreplelo svašta, propustila sam pojedine stvari i kraj je na neki način bio šokantan. Ugodno ili ne, to prepuštam i Vama da sami saznate tako što ćete pročitati Pacijenticu.

Intrige, zablude, tajne, laži, sve je tu!

Jeste li spremni saznati tko je ubojica? 😉

Hvala na čitanju recenzije. 1.10.2019.

Izdavač je gore spomenut, VBZ.

S engleskog prevela: Ana Knežević

2 misli o “Nijema pacijentica – Alex Michaelides

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s