#recenzija · Fokus na hit

Čovjek od kestena – Søren Sveistrup

Fokus na hit

Svima je poznato da su skandinavski autori majstori u krvavim zapletima. Čovjek od kestena jedna je od takvih knjiga. Brutalno krvava. Ubojstva na sve strane. A detalja nam ne nedostaje.

Unakaženo tijelo pored sebe krije čovječuljka izrađenog od kestena.

Nakon pomne analize tog čovječuljka, otkrivaju otisak prsta djevojčice koja je ubijena prošle godine!

Kako je to moguće? Krivac leži u psihijatrijskoj bolnici, a žrtvini otisci se nalaze na svakom novom Čovjeku od kestena…

Zar je ubojica toliko spretna u tome što čini? Ili je sve puka slučajnost?

Policijski istražitelji su na izmaku snaga, a nadređeni nisu zadovoljni niti imaju resurse da se neke stare istrage otvaraju, zato Thulin i Hess uzimaju stvari u svoje ruke. Vlastite privatne živote bacaju u zaborav samo kako bi uhvatili osobu koja masakrira brojne žrtve. Budući da je teško pratiti teškog psihopata, a vremena je sve manje, ovaj duo često se sapliće i vraća na početak. Znaju samo da nitko više nije siguran. Apsolutno nitko.

Koliko je sam početak knjige opširan i pomalo naporan, toliko su sredina i kraj napeti, zanimljivi i šokantni. Kada sam tek krenula čitati, osjećala sam blagu razdražljivost prema toliko dugačkom uvodu i opisima svih pa čak i najmanjih sitnica. Ali kako priča teče, nekako se lako povezati s likovima i sve se odvija prirodnim redoslijedom. Osim napada na žrtve. To je uistinu nepredvidivo, ne znamo koga će, kada i kako ubojica napasti. Za sve ljubitelje hororaca i dobrih krvoločnih scena, Čovjek od kestena je pravi izbor. Prizori od kojih će vas želudac zaboliti, a ni glavobolja nije isključena.

Sve je toliko slikovito opisano. Ne samo da vidite svakog čovječuljka napravljenog od kestena nego vidite i svaki amputirani ud, prerezanu kost, mrlju krvi, apsolutno sve. Scene uistinu nemaju cenzure. Autor nije prezao opisati zločin ni kada je riječ o djetetu ni odrasloj osobi. Smatram da se jasno vidi kako je Søren Sveistrup scenarist. Na trenutke se čini da čitamo upravo scenarij jer sve djeluje poput kakvog filma.

Naš detektivski duo mi se baš svidio! Očekivala sam malo više priče o njima. Ok, znam da je ovo krimić i svi naginjemo toj mračnoj, jezivoj, strašnoj strani dok ga čitamo. No, ipak se probudi interes i za privatni život glavnih likova. Kemija, napetost između Thulin iHessa osjeti se od samog početka iako se isprva nisu podnosili najbolje, ne dolaze jedno bez drugog. Njihova zajednička strast, upornost i želja za istinom dovode ih i do rješenja.

Ono što sam htjela reći jest da bi voljela da smo dobili malo više priče o njima. Smatram da se to moglo ubaciti u ovih skoro petsto stranica, a nešto drugo oduzeti, ali dobro, to sam samo ja… 🙂

U konačnici, Čovjek od kestena je briljantan triler. Prizore koje vam usadi u glavu, nećete lako zaboraviti. Ubojica je uistinu imao ono nešto i kad konačno otkrijete tko je, šokirati će vas. Ja nikako nisam mogla naslutiti o kome je riječ. Imala sam na umu skroz drugu osobu pa sam bila zbunjena kada sam čula komentare kako je lako otkriti o kome je riječ. Stvarno nije. Tu skidam kapu autoru. Briljantan zaplet, zamisao, priča i poveznica, jednostavno nema šanse da otkrijemo o kome je riječ.

Čuvajte se figurice od kestena. Ukoliko ju pronađete, dolazi po vas.

Hvala na čitanju recenzije! 29.01.2021.

S engleskog prevela: Iva Tomečić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s