#recenzija · Znanje

Vještičji sat – Chris Bohjalian

Znanje

Osim toga, zlo u njemu bilo je promišljeno, jer napadao ju je samo (i često) kad nije bilo svjedoka.

Kako jedna priča može biti ovako bolna, mučna? Koliko se teškog i bolnog života krije iza ovih korica? Niste ni svjesni, sve dok ne krenete čitati…

Riječi nisu čarobni napici.

Nisu, ali su čarolije, pomisli Mary…

Godina je 1662. Mary je jako mlada djevojka koja je udana za puno starijeg čovjeka. Thomas je sklon bijesnim ispadima kada god se napije, ali Thomas je prepreden i radi to samo u tajnosti, u četiri zida. Kap koja je prelila čašu je ubod vilicom u nadlanicu. Mary odluči podnijeti zahtjev za razvod braka.

Ali to ne biva tako lako… u toj godini, takvom okruženju gdje je ženina svrha samo jedna, gdje je muškarac ugledan, dobrostiv prema susjedima i mještanima, Mary ispada lažljivica, a na to joj prišiju i optužbe da je opsjednuta.

Služavka nema povjerenja u tu mladu djevojku pa ju i ona dodatno promatra, svjedoči protiv nje i na kraju, želi njenog supruga. A Mary je to uistinu najmanja briga jer joj sada prijeti i vješanje. Samo želi ostati živa.

Da, pomislila je, osveta pripada Bogu, ali pravda? Nju ću ja izvršiti.

Poželjela sam na trenutke ući u ovu priču i pomoći Mary da pobjegne od svega. Riješiti slučaj i optužiti svakoga tko to zaslužuje. Ni slutila nisam da se ovdje krije ovakva životna priča, mislila sam da ćemo čitati o nekom lovu na vještice, o zlim ženama i demonima, ali ne. Dobili smo još gore. Ljude u kojima počiva takva tama i zloba. Ona najgora koje se treba bojati više od mraka.

Lako je povezati ovu priču i s današnjim problemima s kojima se žene susreću. Dosta je jaka poveznica miješanja vjere, seksizma koji vlada svuda oko nas. Na svakom životnom aspektu. Mary je zapravo ikona, za mene. Djevojka koja je u tim godinama odlučila stati na kraj teroru, ružnom životu i jednom monstrumu. Smatram da bi bila idealan heroj za sve žene danas.

Ovo je knjiga koja mora biti na vašim policama i lik o čijim problemima trebate pričati često na sastancima, kavama i u šetnjama. Mislim da sve u sebi trebamo pronaći Mary Deerfield. Svi mi trebamo pustiti glas.

Imate moju najveću preporuku!

PRIJEVOD: Mladen Jurčić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s