#recenzija · Znanje

Kada zvijezde potamne – Paula McLain

Znanje

Mračno realan triler. Život mlade detektivke Anne Hart je u glavnom fokusu dok pomno pratimo nestanak tinejdžerice.

Anni je to profesionalna deformacija. U njenom umu vječito borave sva ta djeca koju nije spasila. Sve djevojke i dječaci, ovoga puta kune se da će djevojčicu pronaći živu. Odlučna je spasiti i nju i sebe. Zauvijek.

Razmisli, Anna. Što je to mrtvi kut?

Kad ti je netko točno na ramenu, preblizu da ga vidiš.

To vrijedi i za ljude. Onaj tko ti je pod nosom, samo ispari. To je opasna zona, u neposrednoj blizini. Osoba kojoj najviše vjeruješ.

Cameron je posljednji puta viđena 21.rujna, njezini roditelji nemaju pojma kamo je mogla nestati te kako se iskrala pored silnih nadzornih kamera. Ali Anna zna. Zna da tu postoji tajna, rane, ožiljci. Anna zna gdje treba kopati i koga pitati. No, stvari koje izlaze na površinu zastrašujuće su. Bolno teške za život jedne tinejdžerice. Pita se, zašto je izašla iz kuće? Kome je otišla? U koga je stekla toliko povjerenje? I je li još uvijek živa?

Spoznaja i šok koji će uslijediti ostaviti će gorak okus u ustima svakoga čitatelja.

Tragajući za tom djevojkom, detektivka traga i za nekadašnjom verzijom sebe. Nije ni svjesna da je ovo slučaj koji bi mogao pokazati njen pravi put. Vratiti ju tamo odakle je počela ili pružiti nešto novo…

Slomljeno srce je privilegija ljudskih bića, Eden je znala govoriti. Tada nisam znala što je htjela reći. Srce mi je bilo slomljeno mnogo puta, što sam onda trebala, reći hvala? Sada, svih ovih godina poslije, počinjem uviđati da je zapravo mislila na cjelokupno putovanje. Da je nemoguće biti živ i koji put ne ostati povrijeđen, ne ako živiš kako treba.

U ovom krimiću apsolutno sve ima smisla. Od samoga imena, Zvijezda koje mnogo znače za našu glavnu junakinju do zločina, likova koji se pojavljuju, sve ima svoje mjesto. Dugo nisam čitala priču čiji je glavni detektiv ovako snažan, jak lik. Netko tko ima tako ružnu prošlost. Mislim da Anna staje rame uz rame mom Krakenu.

Stil pisanja, izražavanje, opisi ove autorice ne trebaju moje hvaljenje. Mislim da svi znamo kako ova žena piše već na temelju dva prevedena romana, ali ovo je isto tako priča za sebe. Neka nova Paula u žanru u kojem ju dosad nismo vidjeli. Moje simpatije je osvojila.

Želite li knjigu koja će vas vezati za sebe, potaknuti čak i na plakanje, razmišljanje o vlastitim pogreškama i knjigu koja će potaknuti hrabrost, želju i upornost u svakome od vas; posegnite za ovom pričom.

Kada zvijezde potamne pokazati će vam da nije svaki mrak tako crn. Da ne krije svaki mrak tišinu i spokoj. Da nekad i crno može biti prošarano bojom. Usudite se oprostiti, zaboraviti i popraviti. Uvijek, u svemu.

Život se sastoji od smrti, Anna, stvari koje je nemoguće podnijeti. Tolikih stvari, pa ipak ih podnosimo.

Prijevod s engleskog: MAJA KLARIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s