#recenzija · Znanje

Legenda o Podkinu Jednouhom – Kieran Larwood

Znanje

Legenda, zec ratnik čija je slava o lukavoj pobjedi, u borbi protiv negativaca, putovala kroz stoljeća. Kroz usta mnogih ulazila je u uši i smještala se u srca svakoga slušatelja. Opčinjeno, oduševljeno, zainteresirano, svatko je slušao o Podkinu Jednouhom.

A sada to možeš i ti.

Bard je stigao umoran i sjetan u zečinjak Trnjak, noć je pala sigurno i hladno, a doček za njega bio je srdačno topao. Pružena mu je hrana, smještaj, pokoji očaran pogled, njegovo je bilo samo da priča. Neka im priča što više o tom legendarnom zecu. Svi su željeli čuti priču o sinu plemenskog poglavice. Svi žele znati tko je Podkin. Zašto se o njemu priča i dan danas te kako je postao zec s jednim uhom…

Putujući zec, pripovjedač priča. Lutalica ni s čim na plećima osim putne odjeće i glave koja je puna bajka i priča: starih, novih, poderanih i zakrpanih. Tu je otprilike svaka priča koju ste ikada čuli, i mnogo više njih koje još treba kazivati.

Podkin, razmaženi sin poglavice, imao je sve što poželi, živio u sigurnosti, izbjegavajući sve lekcije iz povijesti, vojništva, borbe… njegov najdraži hobi je bilo drijemanje. Kada nije drijemao – sanjario je. No, jednoga dana sve se promijenilo. Njegov dom napadnut je, njegova obitelj razorena. Prisiljen je dati se u bijeg s bratom i sestrom. Odlaze u nepoznati svijet nadajući se da će ipak jednoga dana sresti barem dio svoje obitelji. Odlaze pronaći spas.

Uplašeni, promrzli, maleni, ali puni želje za životom i ljubavi jedno prema drugome. Prisiljeni odrasti prije vremena i spasiti preostale zečeve od toga zla. Gvozdeni su bili nemilosrdni. Ali kada ste dobri, neiskvareni, imate čisto srce, malo magije i dva, tri dobra starija zeca, zlo nije neuništivo. Samo treba vjerovati.

Poučno, zanimljivo i nezaboravno. Štivo je ovo koje će najmlađi obožavati. Nemamo priliku često čitati nešto novo, svjetsko i ovoga žanra, tako da me Podkin čini posebno sretnom. Naša djeca zaslužuju ovakve knjige, junake i priče. Vjerujem da će mnogima od njih upravo ova družina postati uzor. Hrabrost, mudrost, razumijevanje, odgovornost i ljubav prema bližnjima. Sve ono čemu ih učimo. Apsolutno savršeno.

I to nije sve! Ovo je tek prvi dio u serijalu. Svašta nas još čeka i možemo samo navijati da naše Znanje prevede što prije nastavke. 🙂

“Priče imaju početke, imaju sredine i imaju svršetke”, kaže bard. “To je bio samo svršetak početka.”

Zahvaljujem se Znanju od srca na poslanom ARC primjerku. Vi knjigu možete pronaći u pretprodaji ovdje, a stiže vam sredinom rujna i to u tvrdim koricama.

Prijevod potpisuje: MATE MARAS

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s