#recenzija · Fraktura

Gospodari vremena – Eva García Sáenz de Urturi

Fraktura

Kraken se vraća. S novim slučajem, možda najvećim ikada. Najzamršenijim i najznačajnijim u njegovoj karijeri.

Kad sam vidio kuću, pomislio sam na jedan od smrtnih grijeha: pohlepa. Žudimo za onime što vidimo. Ali sad više nisam siguran. Bojim se, Esti. Veoma se bojim da je to nasumična žrtva.

Ovoga puta naš Unai čita knjigu, bestseler koji je napisan pod pseudonimom, a detalji iz nje morbidno podsjećaju na ono što se trenutno događa u Vitoriji.

Vraćamo se tako u 1192. i život grofa Diaga Vele. Pratimo ružne, teške događaje koji su oblikovali život njega i njegova brata. Svi su oduševljeni tim romanom, a mi kao čitatelji jednako tako nestrpljivo čekamo svako drugo poglavlje koje nosi upravo tu priču. Kraken, kakav je, nema mira. Proučava, secira, razmišlja i povezuje konce. Shvaća da ubojica mora biti netko tko je rukopis vidio prije same objave. Ali tko? I zašto?

No, ovo donosi buru u život njegove obitelji. Nikada nije bilo ovako, balansiraju između želje za pravdom i ljubavi prema obitelji, sigurnosti, toplom domu. Žarko žele ispuniti svoju svrhu na oba područja. Ma koliko teško bilo.

Platili smo cestarinu za nekoliko života. I pokušavali smo, kad bi završio radni dan, razgovarati o poslu najmanje što smo mogli. Ali je li radni dan uopće završavao ili su naši životi bili continuum sve dok sucu ne podastremo dokaze i osumnjičenoga?

Inteligentno, opsežno i očaravajuće. Rijetko čiji stil pisanja je upravo takav. I rijetko koja triloga ima jednaku kvalitetu s novim nastavcima. Ovdje je to slučaj. Svaka knjiga sve je bolja. Detalji koji se isprepliću, zločini koje je autorica zamislila su sve teži, genijalniji, a muke koje prolaze glavni junaci samo se gomilaju. Jako mi se sviđa što se kroz tri nastavka dogodila velika promjena za omiljenog mi Krakena. Totalno se vidi kako je odrastao, shvatio što je obitelj, spoznao svoju istinsku bit. Obožavam kad u knjigama osjetite taj napredak, promjenu, nekakav prirodan slijed događaja.

Nismo ostali uskraćeni ni privatnog života ovog simpatičnog detektiva. Sve što smo htjeli saznati – dobili smo.

I ja sam, na svoj način bio serijski ubojica. Laž koju sam si govorio, ona ‘da moram štititi grad’ ubila je i u pogibelj dovela toliko dragih mi ljudi da sam zaslužio doživotnu kaznu. Bez mogućnosti pomilovanja.

Imate moje iskrene preporuke. Trilogija koju ću još dugo spominjati, zasigurno. 🙂

Prijevod potpisuje: SILVANA ROGLIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s