#recenzija · Hena com

Pogled – Elif Shafak

Hena com

Pokazat će im to što žele vidjeti. U šatoru boje trešnje neće izlagati ružne žene, ni najružnije žene, nego ružnoću samu.

Pogled je knjiga koja pokazuje kako percepcija uistinu jest subjektivna. Pruža nam razne scenarije na pladnju, na našim očima je da biraju što i kako žele vidjeti. Hoćemo li odabrati jedno ili drugo, je li važno? Što je uopće prava slika nečega?

B-C je muškarac niska rasta, a njegova partnerica je izrazito pretila žena. U svoja četiri zida žive neobičnim, ali skladnim životom dok je vani, na ulici sve samo ne skladno. Njih dvoje si uistinu ne pristaju. Utjehu pronalaze u drugim stvarima, umjesto jedno u drugome. Ona u hrani, a B-C u traganju za natuknicama za Rječnik pogleda.

Njih dvoje tu i tamo mijenjaju uloge. Izlaze van prerušeni i morbidno, čudno koliko god da jest, njima to pruža užitak.

Paralelno s tim vraćamo se daleko, daleko u prošlost gdje leže nezapisane legende, bajke koje tek trebaju živjeti, pjesme koje se spremaju biti puštene van. Bacamo Pogled u taj šator i iskreno, nisam sigurna da će se svima svidjeti ono što tamo čeka. Ali kao što rekoh na početku, sve je u našim očima. Mi biramo što želimo vidjeti.

Prošlost ne prolazi i ne odlazi. Nikamo ne ode. Uvijek se ulije u danas. Zato je važno moći zaboraviti. Zaboraviti znači očistiti oči. A njih je svako proljeće potrebno očistiti. Ako ne zaboravimo, ne možemo živjeti! Ako ne zaboravimo, ničem ne možemo udahnuti život.

Mistično, bizarno, čudno, neobično i pomalo uvrnuto. Ova knjiga uvući će vam se u glavu, a da to nećete ni primijetiti. Kasnije ćete se pronaći u razmišljanju.

Srce je dijamantno oko. Ako se samo jednom ogrebe, svijet će uvijek gledati kroz sedefastu naprslinu.

Stoga je na vama, koliko ćete dopustiti vašim očima i srcu da vidi, osjeti, čuje ovu priču – toliko će vam se svidjeti.

Jer to je ono što Elif radi, kreira priče koje traže vaše ”odobrenje” uvlačeći se u najmanje pore otpora kojeg možda na početku pružate, a do samoga kraja vaše simpatije su osvojene. I gledate oduševljeno, očarano, zadovoljno.

Imate moje preporuke. 🙂

Prijevod potpisuje: MIRNA ČUBRANIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s