#recenzija · Egmont Hrvatska

Na kraju obojica umiru – Adam Silvera

PULS

Prsa mi se stisnu. Danas umirem.

Činjenica je da se nisam rasplakala i da sam možda očekivala malo više, ali tu je i druga nepobitna činjenica: ova bi me priča slomila da ponovno imam šesnaest. Ta bezbrižna mladost u kojoj nismo svjesni problema, života koji je pred nama i mogućnosti da ga izgubimo. Na kraju obojica umiru genijalna je priča za tinejdžere. Priča koja pomaže shvatiti, cijeniti, uloviti svaki trenutak i uživati.

Rufus i Mateo upoznaju se preko aplikacije Posljednji prijatelj. Obojica su primila poziv i znaju da danas umiru. Potreseni, svaki sa svojom teškom životnom pričom, otvaraju se jedan drugome i pronalaze utjehu i sreću kakvu niti sanjati nisu mogli. Možda je njihov posljednji dan ipak sudbina.

Kreirana za te dvije mlade duše koje će se vječno tražiti.

Tuga, strah, odlazak po posljednji pozdrav s najboljim prijateljima, kajanja, priznanja, udisanje zraka punim plućima. I ljubav.

Zašto ne možemo pokucati na vrata Smrti i preklinjati, ili se cjenkati, ili obarati ruku, ili imati natjecanje u zurenju za priliku da nastavimo živjeti?

Ne koristim se TikTokom, ali ukoliko mlađa ekipa boravi na toj platforimi, sada mi je jasno zašto je ova knjiga “TiKtok senzacija”. Uistinu prekrasna, snažna priča za sve mlađe, nesvjesne činjenice da je život dar. Povlastice koju uživaju svakoga dana otvarajući oči. Adam Silvera uči čitatelje koliko je važno cijeniti vlastiti život.

Prolaznost i završetak putovanja glavnih likova na ovom tlu, nama pokazuje koliko trebamo iskoristiti svaki svoj dan.

“Ustati znači otići”, kažem.

“Otići znači umrijeti”, kažem.

“Ma ne. Otići znači prije smrti živjeti. Bježimo odavde.”

Prijevod potpisuje: VALENTINA MARKASOVIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s