#recenzija · Fraktura

Na tankom ledu – Camilla Grebe

Fraktura

Toliko toga u životu ne ispadne kako si zamislio, i nije to nikakav izgovor da se bude ogorčen. Pa se, eto, borim protiv osjećaja razočaranja kao da je korov, ne dozvoljavam mu da se zaozbiljno primi.

Ono što počinje kao priča o brutalnom ubojstvu, završava kao izvanredna priča o nekoliko životnih sudbina. Pratimo priče iz perspektive čak tri glavna lika.

Detektiv Peter Lindgren, muškarac koji je naučio distancirati se, biti hladan i odbijati svaki oblik ljubavi, vezanja s nekim, Hanne Lagerlind-Schön; kriminalistička profilerka koja ima iznimno oko te bistar um prilikom povezivanja detalja, sitnica koje muško oko ni ne vidi na prvu. I na kraju, Emma Bohman, žena koju je Jesper Orre izigrao i koja ga i sama traži. Duboka, skrivena romansa na njoj je ostavila veliki trag, a sada se želi suočiti s njim. Ali, tko će ga prvi pronaći? Policija ili ona?

I možda još važnije: kako je teško biti čovjek u ovakvom gradu, u ovakvom vremenu.

Priča nas vodi najstrmijim puteljcima, otkrivajući još jedan zločin iz prošlosti koji bi možda mogao biti povezan s ubojstvom ove zgodne, mlade žene. Seciranje najsitnijih detalja, živopisni prikazi mjesta zločina, duboka promišljanja istražitelja i Hanne dižu ovu knjigu na neki sasvim novi level.

Zašto je Jesper izigrao tu mladu ženu? Koliko dugo se može kriti? Zar je moguće da je jedna duša tako napaćena u životu? Postoji li bolje sutra za ženu koja ima jako lošu dijagnozu? Mogu li se pogreške iz prošlosti ispraviti? I koliko nas obilježi ta prošlost? Koliko na nas utječe toksična obitelj s kojom odrastamo? Postoji li šansa da pobjegnemo od mraka kao ptica iz kaveza kada se vrata konačno otvore?

Pomišljam da ljubav ne znači samo voljeti drugu osobu nego i vidjeti samog sebe očima voljene osobe. Vidjeti ljepotu tamo gdje si prije vidio samo greške i nedostatke.

Skandinavski krimići su poznati po brutalnim raspletima, kao i nezaboravnim pričama. Autori su to u čije se pisanje zaljubiš na prvu. Neopisivo me veseli što je ovo tek početak i iskreno se nadam prijevodu nastavaka. Ovo zaslužuje biti čitano. 🙂

Imate moju najveću preporuku!

Prijevod sa švedskog: LANA MOMIRSKI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s