#recenzija · Sonatina

Gallant – V. E. Schwab

Sonatina

Gallant nije samo građevina. Gallant živi. Svaka pora iz tog imanja gotovo da diše. A u svakom mračnom kutku skrivaju se sjene. Duše koje su tako nepravedno napustile ovaj svijet…

A sada tamo stiže ona. Olivia.

Svi su, čini se, nepresušan izvor buke. Svi osim Olivije. Nje, koja je željela vrištati, ne od bola nego iz čistog, očajnog gnjeva što je u njoj toliko buke, a ne može je pustiti van.

Olivia je djevojka koju život nije mazio. Ostavljena na milost i nemilost ženama na tom okrutnom, hladnom mjestu zvanom Merilance. Zbog toga što je nijema još više je prepuštena samoj sebi, a jedina utjeha koju ima je majčin dnevnik. I želja za spoznajom, pitanja; je li još uvijek živa? A jednoga dana sve se mijenja. Stiže pismo koje poziva Oliviu u obiteljski dom. Gallant ju čeka. Sve pršti od upozorenja, straha, ali i pitanja. Što ako pronađe majku? Može li joj Gallant postati dom iako zna da tamo nije sigurna?

Na ovako divljem mjestu vanjski se svijet uvijek pokušava uvući unutra.

Kad smo gladni spasa, tragamo za ljubavi, željni obitelji, usamljeni, ne biramo. Srce nas vodi i na najmračnija mjesta ukoliko postoji i 1% šanse da tamo pronađemo utočište. Tako je i Olivia otišla na jedino mjesto koje je podvučeno kao veliko NE u majčinim posljednjim riječima. A ono što je tamo pronašla nije ni sanjati mogla…

Mračne sjene, utvare, šaputanja u mraku, pokojnici i sama Smrt. Gallant je knjiga koja pruža nezaboravne emocije. Trnci u tijelu zbog prizora prepunih krvi, kostiju, utvara do ljubavi, sažaljenja i utjehe prema glavnim likovima. Žanrovski je obuhvatilo nekoliko kategorija i savršeno se stopilo u cjelinu koju nećete ispustiti iz ruku dok ne saznate sam kraj.

Posebna ljepota ove knjige krije se u ilustracijama koje prate radnju i stranicama obojenim u sivo-crne nijanse koje pružaju uvid u dnevnik Olivijine majke. Te stranice bile su mi najdraže.

Imate moje iskrene preporuke. Neka Gallant pronađe put do vaših polica. Vjerujte mi, neće vas razočarati.

Prijevod potpisuje: VALENTINA MARKASOVIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s