#recenzija · Sonatina

Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici – Catriona Ward

Sonatina

Sam naziv knjige kao i naslovnica daju naslutiti da se ovdje radi o jednoj horor priči. O ubojici. Ted živi s kćeri Lauren i mačkom Olivijom u kući na kraju ulice. Na prozorima su ploče koje skrivaju pogled unutra. Ted je zapušteni samotnjak. Čudak, kako bi mi danas rekli. Ovo je priča o otetom djetetu. Ubojici. A nova susjeda u kući preko ceste samo dodatno zamuti već prljavu vodu. Istina iz šume prijeti isplivati na površinu…

No koliko toga je uistinu onako kako se čini? Što se skriva ispod površine i jesmo li spremni na to?

Smiriti misli, udahnuti duboko, razmišljati o pročitanom, osmišljati kako vam predstaviti ovu knjigu… To je ono što se događa kod mene danima. Ne pamtim kada mi se ovo dogodilo. Knjiga mi se toliko svidjela, toliko me naljutila, ražalostila, dotaknula i osvojila potpuno. Jednostavno mi je teško napisati bilo što, a da vam ne pokvarim čitanje, da vam ne ukradem te emocije koje trebate osjetiti nakon što otvorite ove korice.

Autorica je skrojila toliko jaku priču, ružan, težak zločin koji će nam uzeti svu pažnju i onemogućiti bilo kakvo promišljanje i traganje za onim između redaka. Trenutak koji donosi spoznaju o pročitanom poput vatrometa je. I nakon što vam se slegne sve u želucu, nakon što vam se oči rašire i usta otvore u veliko “O” reći ćete sami sebi: ovo je nešto najbolje što sam ikad čitala.

Suosjećanje za koje ste mislili da je nemoguće za ovu osobu, postati će toliko jako. Tako jako da sam se zamislila kako ga grlim, tješim, kako pričamo o svemu satima. A pred očima mi je stalno ta čudna, neobična mačka. Olivia. O, koliko ću tek nju teško obrisati iz sjećanja.

Imate moju iskrenu preporuku. Možda vam dosta toga nije jasno, pitate se što li je sad ovo, ali ne smijem vam pisati više jer ne želim pokvariti niti jedan posto onoga što će vam ova knjiga pružiti. Molim vas, pročitajte ju.

Ponekad zbilja stvari moramo pogledati dva puta. Ništa nije onako kako izgleda na prvu. Zapamtite to.

Prijevod: Igor Rendić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s