#recenzija · Stilus Knjiga

Sobarica – Nita Prose

Stilus

Toliko je toga što ne znamo o njoj. Naizgled malena, nevidljiva, a na kraju toliko bitna. Molly je naučila biti tiha i svoj posao obaviti savršeno. Naivna i neiskusna upala je u mrežu laži i na pleća si natovarila brojne nevolje. No, je li uistinu toliko smotana kako djeluje na prvu?

Ja sam vaša sobarica. Toliko toga znam o vama. Ali znate li vi išta o meni?

Sobarica je jedna od rijetkih knjiga čiju radnju saznamo gotovo na samom početku. Nešto jako pitko i uz takvog glavnog lika dosta predvidivo. Nije bilo teško zaključiti u kojem pravcu ide radnja i što će se dogoditi. Ja sam sve pogodila. Molly i njezina loša procjena naživcirati će vas u dobrom dijelu knjige. Ono što će dati motivaciju za daljnjim čitanjem su zbilja krasni citati, poučne izreke kao i pitanje: je li uistinu toliko smotana? Zar na ovom svijetu postoji netko tko je toliko slijep? Netko tko sam sebe sabotira…

Baka je uvijek govorila da je istina subjektivna, što nisam uspijevala shvatiti dok mi životno iskustvo nije pokazalo koliko je bila mudra. Sada mi je jasno. Moja istina nije jednaka vašoj jer život doživljavamo na različite načine. Svi smo mi isti na različite načine.

Sam kraj pruža nešto više od sredine. Rekla bih da je to najveći adut ovoga romana. Uz veoma zanimljiv početak. Molly nam ipak na kraju daje nešto više od sebe. Sažaljenje i ljutnja malo će splasnuti, no idalje mi ona nije lik kojega ću posebno pamtiti. Nažalost, očekivala sam više. Nedostajala mi je ta snažna napetost koju krimići inače nude, a budući da su svi poznati portali navodili kako je Sobarica maestralan krimić, blago sam zatečena. Meni je ovo nekako više bila drama u čijoj je pozadini ubojstvo. Nedostajalo je tu još pikanterija da se ova priča potpuno zaokruži i zapanji čitatelja.

Kažu da se snima i film kojeg svakako planiram pogledati. Možda nam pruži nešto više.

Veselim se čuti vaše dojmove! Hvala na čitanju recenzije.

Prijevod potpisuje: Dražen Čulić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s