#recenzija · Sonatina

Djevojčica A – Abigail Dean

Sonatina

Mnoge sam noći provela prekapajući po sjećanjima poput studenta koji u knjižnici briše prašinu sa starih knjiga i pregledava svaku policu, tražila sam onaj trenutak kada sam trebala shvatiti: aha – tada – to je bio trenutak kad sam trebala nešto poduzeti. No tu knjigu nisam nikada našla. Netko ju je davno posudio i nikada ju nije vratio.

Ono što počinje kao naznaka dobrog trilera, brutalnih događaja i napetosti pretvara se u sporu, detaljnu, ali kvalitetnu obiteljsku dramu. S traumom koja je nezaboravna.

Alexandra je djevojčica koja je pobjegla. Ona koja je odlučila stati na kraj teroru i užasnom odgoju Majke i Oca.

Nakon što majka umre u zatvoru, obitelj se ponovno “spaja”. U vidu dogovora oko nasljedstva koje je zapravo većinskim dijelom pripalo Alexandri. Uz tu činjenicu na površinu isplivaju brojne obiteljske tajne. Upoznajemo svu dječicu, sada odrasle ljude i svjedočimo odnosu koji nikada nije bio stabilan. Svjedočimo sudbinama ljudi koje su zauvijek obilježene, oštećene.

Autorica nas vodi kroz radnju bolno sporo, uz brojne detalje o Lexinom životu. Zbog takvog stila pisanja gubimo pojam da se radi o trileru i uvlači nam se u kožu prava obiteljska drama. Puno likova, opisa i spoznaja koje nisu tako lijepe.

Kada se vratimo u prošlost, kada čitamo ono što se zbivalo unutar te Kuće strave osjećaj je poput gledanja kakvog hororca. To je ono što me zbunilo, ali i što mi se svidjelo. Autorica je baratala gotovo s dva različita smjera. Trilerom i dramom. Obradila je toliko tema i priuštila nam takve opise koji će nas dugo pratiti. Sigurna sam.

Izvan Ulice Moor Woods mnogi su poznanici otkrivali seks; vožnju; ispite. Možda i ljubav. Njihov je svijet jurio dalje, a mi smo kržljali za kuhinjskim stolom, zauvijek djeca. Bila je to jedna od malobrojnih misli zbog kojih bi još poželjela zaplakati, ali nisam se željela pretvoriti u stup soli pa sam se trudila ne misliti o tome prečesto.

S engleskog prevela: Ana Briški Đurđevac

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s