#recenzija · Hena com

Vojske – Evelio Rosero

Hena com

Ono što na početku imamo je stari bračni par, zgodnu susjedu koja bezbrižno luta gola, Ismaela kao voajera i naizgled mirno selo San José. No, priča zapravo nije takva… Vojske donosi bolnu, duboku priču o nasilju. Nestanak ljudi, bombe, vrisak nedužnih, raspad života staroga bračnoga para. I sjećanja koja sežu duboko u prošlost vode ka upoznavanju s pričom o Ismaelu i Otiliji.

Evelio Rosero stvorio je savršeni uvid u ono što se krije u sjeni. U ono s čim se ljudi suočavaju svakodnevno. Brutalno, potresno, nezaboravno. Vojske je upravo takvo djelo.

Sam zaplet romana je nestanak Otilie. Profesor Ismael odluči ostati u selu i riskirati sve dok besciljno tumara tražeći svoju suprugu. Sva mjesta na koja je otišao nisu donijela odgovor gdje je nestala Otilia. Ali on ne gubi nadu. Unatoč svim pucnjevima, saznanjima o umrlima i ranjenicima, njegova odluka je čvrsta.

Ukoliko tragate za štivom koje će vam u svega par stranica prodrmati život i servirati priču vrijednu pamćenja – posegnite za ovim romanom. Neka vas ne odbije jednostavan stil pisanja, ova priča krije teške sudbine.

Nećete ju tako lako zaboraviti. Imate moje iskrene preporuke. I pripremite se, neki događaji tražiti će papirnate maramice jer su suze neizbježne. Za sve koji se uspiju povezati s likovima i pričom, sve one koji imaju vlastitu djecu ili su izgubili nekoga jako važnoga.

Prijevod: Duška Gerić Koren

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s