Lumen

Ponekad jabuka pada jako daleko od stabla.

Jedna kriva odluka može vas dovesti do brojnih posljedica. Peter nikada nije htio napustiti Paxa, ali morao je. Njegov otac je tako odlučio i to mu je u srce usadilo brojne tegobe i veliku bol. Cijelu prvu knjigu Peter traga za Paxom. A mi paralelno pratimo kroz što ovaj mali lisac prolazi sada kada je bačen u divljinu u neke potpuno nove uvjete.

Na kraju se njih dvojica ipak pronađu, a Peter je svjestan da sudbina toga lisca više nije u njegovim rukama. Pax i njegova lisica Bodljica imaju nekoga za koga moraju brinuti. Tri malene lisice. Jedina misija nekada preplašenog Paxa, a sada odvažnog tate jest osigurati bolju budućnost za svoju obitelj. Pronaći mir i pobjeći od rata. Odvažio se poći prema Širokoj dolini, ali ne zna da ga netko prati. I to ni manje ni više nego njegova kći.

Peterov život znatno je drugačiji nego prije. Oca više nema, usamljenost ga ubija i odluči napustiti Volu. Pronalazi nekakvu vrstu utjehe u ekipi koja ima misiju izliječiti prirodu od posljedica rata.

Peter se pak otuđio, ne vidi se ni s kim niti želi društvo. Za sebe bira samački život, smatra da ne treba ljubav. Osim te ”misije u prirodi” ne želi ništa više.

Ali ova snažna priča dokazati će nam suprotno. Dragulji poput ovih knjiga donose nam nadu, vjeru u bolje sutra. Ne trebamo samo djeci pričati o ovim likovima, i mi odrasli bi se mogli ugledati na njih i shvatiti neke događaje puno ozbiljnije. Ponekad bol donosi najljepše priče.

Gledao ju je kako diše, gledao ju je i kad je zaspala, sve dok napokon nije spustio glavu na njezino tijelo i zatvorio oči. Tek je tada osjetio svoje rane – tup bol u ramenu, boku, stražnjoj desnoj nozi, oštar bol u rebrima kad bi duboko udahnuo.

Pax nam zapravo pomaže da shvatimo kako nema velike razlike između životinja i nas, ljudi. Od odanosti, potrebe za hranom pa sve do ljubavi, straha i pružanja zaštite našoj obitelji. Baš kako on čuva svoju kći i ne mari za sebe, takvi smo mi, roditelji. Naše maleno na prvom je mjestu. Bol ispari i pojavi se tek kada smo sami. Damo joj pet minuta i onda opet pratimo naše dijete i njegove potrebe.

Ove knjige zbilja pružaju uvid u normalne odnose. Prema životinjama, ljudima, ma prema svemu oko nas. I Peter napokon pronalazi svoju svrhu te na samom kraju ipak shvati da ne želi samoću. Sada ima razloga živjeti. A zbog koga? Saznati ćete na kraju ovog nastavka… 😉

Imate moje iskrene preporuke. Ali svakako prvo treba čitati prvu knjigu!

Neke stvari ne smiješ izbjegavati. Moraš im se vratiti.

S engleskog prevela: Ana Briški Đurđevac

spolicebookblog avatar

Published by

Komentiraj

Design a site like this with WordPress.com
Započnite