#recenzija · Lumen

Od dragosti – Margaret Atwood

RECENZIJA

Lumen

Margaret Atwood svjetski je poznata zbog ”Sluškinjine priče’‘. Kao netko tko se na prvu zaljubio u njen stil pisanja i netko čiji je svijet prodrmala upravo spomenuta knjiga, jedva sam čekala zaviriti u zbirku poezije koju je pisala ova žena. Godinama je skupljala svoje radove, misli, emocije, tugu, bijes, sreću i to je rezultiralo zbirkom ”Od dragosti”.

Strastveni ljubitelj poezije u meni budi se već na prvih par stranica. I znala sam da će to biti to. Ova knjiga krasiti će poseban dio mojih polica. Namijenjen samo najboljima. Zaokružila je nekako završetak prošle godine i otvorila novu, postavila velika očekivanja što se čitalačke godine tiče, ali i mene samu navela da promislim o brojnim odlukama, događajima i mislima koje se rađaju u meni.

Nitko ne izgleda kao filmska zvijezda

čak ni filmske zvijezde

za svojih slobodnih dana,

lunjajući ulicama,

loveći pristojna jela

i anonimnost, bez sreće.

Riječi u kojima se svi pronalazimo, misli koje svima prolaze kroz glavu i kompleksi koje nam društvo nameće. Margaret pruža sve. Govori o svemu. Otvaramo prozor okrenut prema onom o ”čemu se ne priča”, prema onom što nas svaku večer nagriza, radi od nas ljude gladne pažnje i željne spasa, ruke koja će nas uvesti u nekakav svijet glamura i pogleda. Ali, ne. Kako griješimo. Daleko je taj glamur od istinskog sjaja. Ona iskra u očima kada majka ispeče pitu, onaj osmijeh kada nas partner ili partnerica pogleda u okrilju noći, onaj ponos kada na poslu dobijemo priznanje, pohvalu, oni trnci u tijelu kada prvi puta pogledamo svoje dijete, to su glamuri i zvijezde za kojima treba tragati.

Poezija često pomaže da pronađemo upravo to i da shvatimo kako naša sjena, tama ne znači nužno da smo slabi ili da nemamo što ponuditi. Upravo suprotno. U nama se krije toliko toga. Mi smo toliko sposobni, svi mi. Samo se trebamo pronaći ili dopustiti nekome da nas pronađe…

Bolje je sa samo sjenom.

Netko želi tvoju sjenu.

Imate moje iskrene preporuke. Lady Margaret je dokazala još jednom koliko je vješta s tako malo riječi. Uvukla mi se u srce stoti put i opet s nestrpljenjem čekam neko novo štivo. Opet se veselim, nadam i gladno čekam. 🙂

Preveo s engleskog: Mate Maras

Nedostaju mi oni kojih nema, koji su otišli ranije.

Nedostaju mi čak i oni koji su još ovdje.

Nedostaješ mi posvema od dragosti.

Od dragosti doista žalim za tobom.

Žalim: to je još jedna riječ

koju više gotovo ne čuješ.

Žalim od dragosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s