#recenzija · VBZ

Plava je najtoplija boja – Jul Maroh

V.B.Z.

Clémentine nije mogla ni sanjati što ju čeka. Jedan slučajni susret na pješačkom prijelazu, pogled u te divne oči, mijenja njezin život iz korijena.

Sve što je prije smatrala normalnim, sada više nije. Sve od čega je prije bježala, spuštala pogled i osjećala strah, sada grli. Prihvaća.

Odgojena u iznimno tradicionalnoj obitelji nalazi se pred zidom. Jedna strana donosi ljubav i sreću, a druga život u sjeni i miru kako bi ispunila očekivanja roditelja. Koju stranu će odabrati?

Plava je najtoplija boja iznimno je kompleksan grafički roman. Donosi priču o tabu temama, ljubavi, odrastanju i slobodi. Podsjeća nas da je važno naučiti prihvatiti sebe i svoje želje jer život po tuđim pravilima krade i guši naš. Oduzima nam sreću i osobnost, a to nas na kraju gura u nesreću, praznine i smrt.

Kultni film koji je inspirirao strip, Adelin život, sada je već klasik, nagrađivan Zlatnom palmom na Filmskom festivalu 2013. Preveden na brojne jezike. Publika je oduševljena, a novi obožavatelji samo pristižu.

Po meni je ovo idealan strip za mlade. Voljela bih da ga pročita što više mladića i djevojaka. Čisto da pronađu nekoga tko je možda isti kao oni. Da vide kako njihove želje nisu “nastrane” niti da ljubav ima spol, boju ili nešto slično. Ljubav je ljubav. I ne trebamo se sramiti što nekoga volimo. Trebamo na sav glas širiti ljubav svakoga dana. Sramiti se trebaju ljudi koji mrze, oni ljubomorni, zločesti i nasilni. Oni koji pružaju ljubav, zaslužuju poštovanje.

Zato, ne skrivajte se u ormaru kada je o ljubavi riječ. Borite se. Vaše srce to zaslužuje.

Prijevod potpisuje: Mirna Šimat

Knjiga je trenutno na akciji na webu V.B.Z.-a.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s