#recenzija · VBZ

Ukleta – Thomas Wheeler

V|B|Z

Onaj tko u ruci drži mač moći, postat će jedini istinski kralj.

Sam uvod krene dinamično. Akcija, napad i odvažnost glavne junakinje Nimue.

Žene koja je od malena izopćena, još kao djevojčicu svi su ju izbjegavali nakon zle noći. Noći kada je demonska zvijer obilježila leđa te mlade žene. Rane koje nikada nisu zarasle, mračan pogled i osamljenost, mještane su navele na glasine i svi su mislili da je Ukleta.

Činilo joj se nemogućim da je prošao tek jedan dan. A dok je gubila svijest, samo ju je jedna misao ispunjavala krajnjim užasom: sve je ovo skrivila upravo ona.

Kako uopće živjeti sama sa sobom kada SVI upiru prstom u tebe i od malena te uče da si ti kriva? Kako si oprostiti spoznaju da niste stigli na vrijeme, da niste spasili najmilije? Kako pogledati svoj odraz u zrcalu kad toliko prezirete vlastito lice?

Nimue je jedna nesvakidašnja i drugačija protagonistica od onih na koje smo naučili. Kako knjiga pripada fantasy žanru, odmah imamo primisli da će to biti jedna prgava, sebična i samozatajna djevojka. Nimue nije ni slična takvim likovima. Nimue je posebna, zanimljiva, osjećajna, svoja. Netko tko vas osvoji na prvu. Nema onog kolutanja očima niti trenutaka kada ju ne podupirete. Od scene gdje uzima mač u ruke do samoga kraja, na njenoj ste strani.

Ilustracije koje su popratile tekst samo su povećale dojmove. Sve je tako lijepo složeno.

Nažalost, Uthere posve sam pri sebi, prava ja. A ti si zapravo jedna velika laž.

Velik broj likova i široka paleta osobnosti daju priči poseban čar. Nismo sigurni kome vjerovati niti čije namjere su iskrene. Žudimo saznati priču o maču i zbunjuje nas činjenica da se toliko ljudi urotilo protiv Nimue.

”Ali ne znam što radim.”

”I upravo se tako pronalazi hrabrost. Kad je najmanje jasno kojim putem treba krenuti.”

Jedan od likova koji će vam posebno privući pozornost je Čarobnjak Merlin. Kao i sama legenda, njegova pojava je intrigantna poput najslađe tajne. Nimue ga mora pronaći i predati mač kralju, pravom vlasniku čije ime ne znamo.

A kad u priču dodamo i zgodnog, simpatičnoga Arthura koji u Nimue probudi sve strasti, znamo da promašaja nema. 😉

Ukleta je jedan kompletan roman. Zadovoljstvo za ljubitelje nekoliko žanrova. Ispunjenje svakog očekivanja i kod najvećih kritičara. Knjiga ima uistinu puno stranica, preko četiri stotine! No, uz ilustracije i zanimljivu radnju, čitamo ju u tren oka. Stranice lagano klize, atmosfera je napeta i na iglama smo, konstantno stižu nove spoznaje i osjećaji… Ja sam oduševljena.

A tek kraj! Ne želim vam ni slučajno nešto pokvariti, samo ću reći da sam ostala zatečena. Ali pozitivno. I željna nekih odgovora. Ukleta me toliko uvukla u sebe da jednostavno želim i moram saznati još.

Ona vještica. To je učinila ona vještica.

Iris se preokrene u blatu i nasmiješi se pocrnjelim usnama, snatreći o nebrojenim mukama kojima će podvrgnuti tu vješticu.

Hoće li svjetlost Nebeskog naroda ugrijati Nimue? Doći do nje? Spasiti ju?

Imate moje iskrene preporuke.

S engleskoga preveo: Damir Biličić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s