#recenzija · Fraktura

Rituali vode – Eva García Sáenz de Urturi

Fraktura

Krakenova prošlost ne miruje. Tragedija koju je pretrpio pada u sjenu kada se u gradu pojavio ritualno kažnjavanje. Obred trostruke smrti. Osobe koje ne zaslužuju dobiti ili na svijet donijeti dijete moraju umrijeti, a njihova je smrt pomno isplanirana.

Annabel Lee bila je spaljena, obješena naglavce i udavljena u kotlu iz brončanog doba. Tajne koje vrebaju još iz 1992. vise o niti i prijete uništiti život svim osobama koje su bile na tom mjestu, tog kobnog ljeta… ali zašto?

Sve se zakomplicira kada Alba Diaz de Salvatierra sazna da je trudna i da bi otac mogao biti – Kraken.

To predstavlja veliku opasnost za sve. Budući da su ubojstva ritualna i da su kažnjene osobe koje nisu zaslužile biti majke ili očevi, Kraken je na iglama. Dolazi li ubojica i po njih?

Napetost, detaljni opisi, mučni događaji, ljubavni problemi, prijateljstva, ovaj triler prava je španjolska senzacija.

Likovi su zanimljiviji nego oni iz prethodne knjige iako je tamo bilo malo više detalja s ubojstvima, ovdje je autorica izgradila taj dramatični odnos između svakog od ovih par likova. Toliko su povezani, životima, iskustvom, tajnama… nitko nije ni svjestan da jedna mala laž, da okretanje glave pred nasiljem može uništiti živote godinama nakon toga.

Zastrašujuća je i sama pomisao na to što se sve događalo 1992. godine kao i činjenica da ih sada sve sustiže ta ružna prošlost.

Kraken se tek oporavlja, ne zna što će biti s Albom niti djetetom, a ne može si oprostiti ni što nije spasio žrtvu. Sve je toliko komplicirano. Ja sam mislila da znam tko je ubojica, ali pogodite? Naravno da ta osoba nije ubojica nego netko sasvim drugi. Radnja je uistinu zapetljana i baš me zanima postoji li itko tko je znao o kome se radi.

Ok, jesam otkrila detalje i strahote koje su se dešavale u prošlosti ponukana iskustvom od čitanja prethodne knjige. Jer ovo su krimići u kojima morate pratiti svaki detalj i doslovno pramen kose, boja kaputa, zamuckivanje ili blijeda put kod nekoga može otkriti krivca. Osjećala sam se kao detektiv čitajući oba nastavka i uživala sam u tom.

Javite mi svoje dojmove. 🙂

Strpljivo čekamo da Fraktura prevede i treći dio, a sebično se nadamo da bi to moglo biti do kraja godine. Možda.

Prevela sa španjolskog: Silvana Roglić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s