#recenzija · Sonatina

Kći kralja močvare – Karen Dionne

Sonatina

Znate one priče od kojih vam srce plače? Stegne se, zaustavi… priče zbog kojih poželite pomoći nekom, a zlostavljača dobrano kazniti?

E ovo je jedna od tih…

Opisana kao triler, hvaljena i veoma dobro ocijenjena, ova knjiga u sebi krije jednu pravu, snažnu dramu. Priču o odrastanju, patnji i ožiljcima.

Prije samog čitanja, nisam baš znala što me čeka. Mislila sam da će ovo biti jedan uobičajeni triler… ali prevarila sam se. I bilo bi uistinu šteta da ovu knjigu netko propusti jer smatra da je “običan triler”.

Željela bih vam istaknuti važnost raznih problema koje je autorica obuhvatila.

Sam zločin otmice, silovanja, svakodnevnog zlostavljanja, gnjusan je. A kad na to dodamo oduzimanje prava vlastitom djetetu, kažnjavanje, izoliranje od ostatka svijeta. Toliko nehumano. Zvjerski.

Kao važnu napomenu istaknuti ću; knjiga je teška. Neke scene su toliko bolne i urežu se u sjećanje. Razmišljanje o pročitanom? Traje danima… ovoliko empatije dugo nisam osjećala. Toliko sam se “stavila u cipele” ove majke i njene djevojčice, ne mogu vam to ni opisati. Kako je knjiga tekla, tako sam priželjkivala osvetu i kaznu. Kaznu za tog monstruma.

Bilo je tu trenutaka gdje me i sama Helena frustrirala. Zato što pruža dozu razumijevanja i ljubavi prema tom čovjeku unatoč svemu. Ali na kraju dana bi ju razumjela. Bila je djevojčica koja nije znala za drugačije. Uvjerena, prevarena i naučena samo na to. I taj čovjek bio je njezin otac. Te osjećaje nije mogla lako obrisati.

Jako mi se sviđa sam kraj i spoznaja da je Helena sazrijela. Odrasla i nastavila živjeti. Kći kralja močvare pokazuje jedan dugotrajan proces, ali ta priča dobije potpuno kompletan kraj. Helena će napokon dobiti mir za kojim je dugo tragala. Jer Helena je jedina koja može pobijediti “kralja močvare”.

Roman je 2017. proglašen najboljim trilerom prema izboru časopisa Library Journal i Suspense.

Mislim da i to puno govori… 🙂

Vjerujem da ste primijetili kako nisam pisala sadržaj, kako nisam htjela dodati previše citata… ne želim vam prepričati ovu priču. Želim da ju vi pročitate zbog emocija koje je u meni probudila.

Knjiga je ovo o kojoj itekako vrijedi pričati i čija je radnja brutalno dobra, napeta, teška… ali ovog puta želim s vama podijeliti samo dojmove. Sami, kasnije, odlučite koliko je vrijedilo da vas ne uputim direktno u sam sadržaj. 😉

Otkrijte ga sami.

Imate moje iskrene preporuke.

Prevela: Nevena Erak Camaj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s