#recenzija · Stilus Knjiga

Tijelo dom – Rupi Kaur

Stilus knjiga

Dobro poznata po prethodnim zbirkama poezije, Rupi nam ponovno poklanja dio svoje duše.

Zbirka Tijelo dom u svijetu je izašla zbilja nedavno. Ja sam potajno držala fige i bila u iščekivanju hoće li nas Stilus opet iznenaditi… i baš je! Bez neke prevelike najave i priče, poklonili su nam prijevod neposredno prije Božića.

Sreća, uzbuđenje i napetost, ne mogu vam opisati koliko je tu emocija bilo. Nisam znala što će me dočekati ovog puta. Koliko će me jako prodrmati, koliko bolne tajne Rupi dijeli s nama ovog puta? Reći ću vam samo da je ova (treća) u rangu s njenom prvom knjigom. Nemojte me krivo shvatiti, obožavam i drugu zbirku, ali prva je bila nenadmašna. Sve do ove 😉

I ova je zbirka podijeljena na poglavlja koja su ključna za život. Um, srce, odmor, buđenje. Kao i obično, unutra su prepoznatljive ilustracije, a korice su jednostavno, no veoma upečatljivo osmišljene. Baš zbog boje…

Rekla bih da me Rupi i ovog puta nahranila. Dala je mojoj duši, a i mom mozgu koji se često suprotstavlja toj duši, gorivo za dalje. Probudila je u meni onu neku vjeru, prihvaćanje same sebe, svojih vrlina kao i mana, nedostataka. Potaknula me da u vlastitoj nutrini pronađem zadovoljstvo za kojim tragam. Mir, ljubav i sreću.

Volim jednostavnost u njenim pjesmama, volim to što je otvorena i nema pardona. A opet, volim i što u svakoj možemo pronaći skrivenu poruku.

Ne sjeda to svakome dobro. Ni meni nije, sve do Rupi Kaur.

Ključno je u kojem periodu života zapravo čitamo ove knjige, pjesme… zbog toga smatram da ju netko doživi kao inspiraciju, ljubav, poput mene. A netko joj može pronaći sto mana. Uistinu mislim da je do okolnosti koje život baca pred nas. Čak i da vam se ne svidi, nemojte ju prekrižiti zauvijek, jednog dana možda izliječi upravo vaše srce.

Od mene jedna velika preporuka. Ova žena je dokazala da sprema još razne stvari i da uvijek može bolje. Veselim se budućnosti i nekim novim pjesmama.

Još jedna prelijepa vijest – Rupi je trebala doći u Hrvatsku, točnije, planirala je. Sve je odgođeno zbog virusa koji nas je napao, ali eto… čuda se događaju. Možda se nešto promijeni iduće godine. Barem znamo da joj je naša zemlja na listi za obilazak!

Hvala na čitanju recenzije. 28.12.2020.

S engleskog prevela: Ira Martinović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s