#recenzija · Sonatina

Veliki dan gospođice Pettigrew – Winifred Watson

Sonatina

1930. London i gospođica Pettigrew. Guvernanta na pragu srednje dobi. Izgubljena žena koju taj posao sve više umara, nije ono što želi raditi. Nego ono što mora.

Navikla je na probleme, nevolje i lošu sreću. Gdje god se pojavi. Strogo odgojena, moralna i vječito zatvorena u svoju ljušturu. Gospođica Pettigrew je opet ostala bez posla. Zavod za zapošljavanje šalje ju na novu adresu gdje ju treba dočekati nova hrpa razmažene, bezobrazne djece.

Čini se da je sudbina ipak odigrala svoje. Jer ju dočeka sve, samo ne hrpa djece.

Pjevačica Delysia LaFosse, očajna je. Zaplela se u vlastitu mrežu laži i zavođenje tri muškarca istovremeno pokazalo se kao ogroman problem. Sam Bog joj je poslao gospođicu Pettigrew. Ženu koja će promijeniti sve.

Jedan dan, dvije žene i životna promjena. Za gospođicu Pettigrew izlazak iz ljušture, a za Delysiu pravi izbor.

Veliki dan gospođice Pettigrew objavljen je 1938. i odmah uvršten na popis najprodavanijih knjiga u Engleskoj. Nakon nekoliko desetaka godina knjiga je ponovno “pronađena” i opet je postala hit.

Nije jedna od onih koja je pisana kao klasik, a zasigurno nije pisana ni moderno. Logično. Ali je pisana tako lijepo da simpatičnost pršti iz svake rečenice. Nema širokih opisa, možda čak ni upoznavanja likova do najdublje srži, ali svakako ima puno razumijevanja, ljubavi i prijateljstva.

Mislim da je ovo roman koji će svakom probuditi neki stari san, želju, možda i pokazati da se planovi ostvare, iako se put do kraja ponekad čini predaleko. Sve je moguće.

Imate moje iskrene preporuke. Javite mi kad saznate kako je završio najljepši dan gospođice Pettigrew i koliko vam se kao lik svidjela. Jer meni je bila baš posebna.

Hrv na čitanju recenzije. 03.10.2020.

S engleskog preveo: Marko Maras

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s