#recenzija · Hena com

Queenie – Candice Carty-Williams

R E C E N Z I J A

Hena com

Queenie kao žena slomljenog srca.

Queenie kao napuštena žena.

Queenie kao depresivna žena.

Queenie kao crnkinja.

Roman Queenie govori o velikom broju problema koji nas kao odrasle osobe spremno čekaju u životu.

Sam početak uvodi nas u njen prekid. Odnosno “pauzu” u vezi. Predah koji je njen dečko zatražio, predah koji će iskoristiti da oboje razmisle o onom što zapravo žele. I nema komunikacije, kontakta, barem ne obostranog. Queenie kao svaka žena ne može samo čekati da se Tom javi. Naravno da ga zove i šalje mu poruke.

Ali kroz neko određeno vrijeme tišine, odbijanja, uz nagovor prijateljica, ona otvara profil na aplikaciji za upoznavanje partnera. A znate već kakve su to aplikacije, muškarci se ne libe napisati direktno ono što im je na umu. Queenie tako dobije brojne poruke. Što o svojim punim usnama, boji kože koja je kao “čokolada” pa sve do direktnih upita za igru u plahtama.

A kada Tom i Queenie dosegnu određenu točku u raspalom odnosu, ona i sama krene tragati za određenim ponudama. Ponudama koje će veliki dio publike šokirati, možda i zgroziti, dok će ostatak čitatelja samo prozboriti “znali smo” te nastaviti čitati.

Zašto? Zato što je jasno što se događa. Zato što od samog početka autorica ne krije svoje planove, misli. Već od samog početka znamo tko je Queenie.

Sve te odluke, koštat će ju. Posla, prijatelja pa i psihičkog zdravlja. A mi ćemo gladno pratiti njen put. S nadom i željom da dođe do oporavka. Zašto? Jednostavno jer je Queenie takva.

Savršen, realan prikaz današnjice, u svakom aspektu života, čak i onom dijelu o kojem se ne priča. Briljantan je ovo prikaz borbe zbog različite boje kože, ali i borbe jedne mlade žene. Sve ono životno, surovo, skriveno, sve je tu. Imamo jasan uvid u njen odnos s obitelji, prijateljima, a i muškarcima. Svaki dio nosi nešto što ju je obilježilo.

I čak ako ne odobravate Queenie i njene postupke, u vama će se roditi razumijevanje. Vi nećete biti netko tko će pokazati prstom na nju. Bit ćete netko tko ju želi uhvatiti za ruku, reći “biti će sve dobro” i povesti ju u svijet, među ljude. Jer to je čin odrastanja. Podrška, učenje, oprost. Zajedno uz Queenie, budimo najbolja verzija sebe. Zbog sebe. Toliko si dugujemo.

Imate moje iskrene preporuke. I otkriti ću vam tajnu, neće ovdje biti samo teških tema nego i neodoljivo duhovitih poruka, likova, događaja. Queenie će vam se zaista uvući pod kožu.

Hvala na čitanju recenzije. 22.7.2020.

Izdavač je gore spomenut, Hena.

S engleskog prevela: Mirna Čubranić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s