#recenzija · VBZ

Frederic Rebena, Francoise Sagan – Dobar dan, tugo

R E C E N Z I J A

V.B.Z.

Cecile ima samo sedamnaest godina. Prilično je oštećena, arogantna i izgubljena u svom svijetu. Ljeto provodi s ocem udovcem i njegovom mladom ljubavnicom na Azurnoj obali.

A sav taj mir i prepuštenost samoj sebi koju je Cecile imala, narušava dolazak Anne. Anne je stara prijateljica njene majke. Žena sa stavom, principima i odgovornosti. Kao takva, iznimna je prijetnja mladoj Cecile, u njenoj glavi. Što kao odraz kulture i morala koji Anne donosi, a što kao otimačica ljubavi njenog oca.

Cecile to ne može podnijeti i odluči reagirati. Mora pod svaku cijenu udaljiti Anne od svoje obitelji. Pa makar ju to koštalo svega što ima.

Pisan u obliku stripa, ovo je bio velik zalogaj. Budući da je roman dobro poznat svima, a zatim i film zahvaljujući Davidu Nivenu i Jean Seberg.

Autor si si je dao oduška. Priča je tekla seksi, cinično pa čak i zapanjujuće. Iznimno dobre ilustracije dodatno su poboljšale dojam. Sveukupni zaključak jest da želim pročitati ovaj roman. Navedeno je da bi čak i Francoise voljela ovaj strip baš zbog same forme i izlaska iz kalupa te malih odstupanja, stoga, originalna knjiga mora biti dobra. Jer ovo je priča koja je bliska mnogima od nas. Životne nedaće, ljubomora, posesivna ljubav, pogrešne odluke, buntovna mladost koja ima posljedice…

Nisam mogla vjerovati da će me jedan strip ovako očarati. Priča teče glatko, uz neopisivo lude likove i uistinu kvalitetne citate, užitak je pratiti sve to.

VBZ je friško izdao ovaj dragulj, u prekrasnim tvrdim koricama. Baš kako mu i priliči. Ne samo da je kvalitetan unutra, nego i vani. Dobar dan, tugo je pravi kolekcionarski primjerak. Ili pak poklon za ljubitelje stripa i nečega neobičnog.

Imate moje iskrene preporuke! Zadovoljna kupnjom, zadovoljna knjigom. A nadam se da ćete i vi biti.

S francuskog prevela: Sandra Karić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s