#recenzija · Fraktura

Razgovori s prijateljima – Sally Rooney

R E C E N Z I J A

Fraktura

Dvije iznimno mlade žene, prijateljice, nekada i više od toga. Dvoje ljudi, supružnici koji su zapali u kolotečinu. Puno loših izbora i razne životne odluke.

Mislim da se pogled na veze, ono što je poželjno, dobro, zdravo, a što toksično mijenja kroz život.

Kako odrastamo, prolazimo kroz razne faze, ali ono važnije su događaji, životne nedaće koje nas kasnije oblikuju kao osobu. Razgovori s prijateljima pokazuju upravo to. Na jedan jednostavan, zanimljiv način imamo uvid u živote ljudi raznih godina. Od studentica do zrelog, odraslog muškarca i žene, bračnog para.

Frances je djevojka koju život nije mazio. Ujedno je i glavni lik ovog romana. Samu sebe ima potrebu kažnjavati, svakodnevno. Misli da je totalno oštećena. Od oca alkoholičara do uvrnutog ljubavnog života… Njen psihološki profil je toliko zanimljiv, blizak svima nama, da ćemo željno upijati svaku rečenicu o njoj.

I koliko god ćete misliti da je ovo još samo jedna knjiga o preljubu, toliko ćete na kraju biti šokirani. Ma već od polovine ovog romana vidjet ćete da je stvar s preljubom samo igra, dodatak poput šlaga na tortu, tek jedna tabu tema što ju je autorica pokrenula u ovom naslovu.

Razgovori s prijateljima su toliko više od onoga na što prvi puta pomislimo dok čitamo sadržaj. Ova knjiga općenito govori o odnosu s ljudima, ali ono istinsko je spoznaja samih sebe. Povezanost. Pronalazak onog osjećaja da ste nekome bitni. Da se događa nešto vrijedno toga da vaše srce nastavi kucati.

Ljubav, požrtvovnost, mržnja, patnja, bolest, prijateljstvo… Autorica nam je servirala sve.

Dani će biti potrebni da se dojmovi nakon ovakvog štiva slegnu. Želja za čitanjem još nečega što je napisala ova žena, enormna je. Na svu sreću, stiže nam do kraja godine prijevod još jednog naslova. I apsolutno sam presretna zbog toga. Voljela bih da se za ovakve knjige pročuje. Da nam nije stran taj jednostavni stil bez ukrasa, ta izravnost, ta doza realnosti kojom autorica barata.

Imate moje iskrene preporuke.

Hvala na čitanju recenzije! 18.5.2020.

Izdavač je gore spomenut, Fraktura.

S engleskog prevela: Patricija Horvat

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s