#recenzija · Naklada Neptun

9. Studenoga – Colleen Hoover

R E C E N Z I J A

Naklada Neptun

Fallon je djevojka koja nosi ožiljke. Kako u duši tako i na sebi. Odluka da se preseli na drugi kraj države, konačna je. Jednostavno želi promjenu, želi krenuti ispočetka. Ne želi više misliti na požar koji ju je koštao svega.

Ben je talentirani mladi dečko koji želi postati pisac. Studira, i ima razne poroke jer želi zaboraviti… Smrt, pogrešne odluke, kajanje.

U pogrešnom trenutku njih dvoje se upoznaju i tik pred Fallonin odlazak. Privlačnost među njima opipljiva je. Kemija koja se osjeti i na par metara udaljenosti. Želja koju imaju, neopisiva je. A sve što imaju je jedan dan. Jedan 9. studeni… Odluče se posvetiti jedno drugom i taj dan provesti skupa. Lagana, neobična pitanja, o svemu, životu pršte među njima dok sat otkucava odlazak.

Taj njihov fatalni susret je toliko osvježavajuće iskustvo za oboje da se odluče na dogovor. Sljedećih pet godina, na taj datum, sastajat će se. U međuvremenu vode odvojene živote, svatko se bori za sebe i svatko ima zadatak. Od čitanja ljubavnih romana, pisanja do izlazaka, spojeva s drugim osobama, življenja punim plućima. Nemaju apsolutno nikakav kontakt, blokirali su se na društvenim mrežama, brojeve nisu razmijenili, ostaje im samo taj jedan dan u godini. A mi priču pratimo kroz oba ugla.

Fallon će se za to vrijeme okrenuti karijeri i pokušaju prihvaćanja same sebe. Svojih mana. Dok će Ben pisati roman o njihovoj vezi, upoznavanju, sastancima, dogovoru… Sve bi to bilo prilično lijepo da nema tajni i zle sudbine koja u svemu ima prste.

Kako vrijeme odmiče, neke stvari isplivaju na površinu i kako Fallon, tako i mi vidimo da nešto ne štima. Da su tu laži, tajne, da slijedi šokantan preokret.

Benov roman krije zastrašujuću priču, a Fallon nije sigurna može li mu vjerovati.

Koliko je zapravo jaka ljubav? Mogu li se dva slomljena srca ponovno spojiti? I na kraju krajeva, koliko smo spremni oprostiti? Drugima, ali i najvažnije, sami sebi?

Colleen je napisala jednu prekrasnu priču. Neću lagati i reći da je novo, drugačije jer nije. 9. Studenoga je pravi klišej. Ona slatka, mlada ljubav. Ali su likovi toliko dobro osmišljeni, toliko su zanimljivi, duhoviti, realni da vam se njihova priča uvuče pod kožu. Unatoč tome što predvidite preko pedeset posto radnje, ovo je knjiga koja će vam ugrijati srce.

Savršena je za čitanje pred ovo blagdansko vrijeme. Mislim da nam je svima s vremena na vrijeme potreban bijeg u ovakve knjige. Nešto što će nas razveseliti, navesti da maštamo, ali i nešto što će nas naučiti. Da volimo, prihvaćamo i praštamo.

To je ono što posebno cijenim kod ove autorice. Iaki su njene knjige ljubavne, pomalo klišej tematike, ima ono nešto. Onu neku poruku sa svakom knjigom. Nekakav poticaj da se pokrenemo, na bolje. I od mene imate sve preporuke.

Hvala na čitanju recenzije. 18.12.2019.

Izdavač je gore spomenut, Neptun.

S engleskog prevele: Zrinka Budak i Jelena Svilar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s