#recenzija · Stilus Knjiga

Vrt leptira – Dot Hutchison

R E C E N Z I J A

Stilus knjiga

Maya je netko koga život nije mazio. Nikada. Od ranog djetinjstva njezini roditelji su ju prepustili baki na brigu. Nestali, otišli su svojim putem. Okružena zločestim ljudima, susjedom pedofilom, Maya je naučila boriti se za sebe i jako dobro čitati ljude. Bila je prisiljena na to.

Kada je mislila da se njen život konačno malo ustabilio, sve je krenulo naopako. Rad u relativno dobrom restoranu, super djevojke i cimerice, ma što jedna, tada još tinejdžerica može poželjeti? Ali na red je došla tematska večer, naređeno im je da na sebe stave krila, velika, baš poput leptira. A tamo je bio on. Neznajući, Maya je radila upravo tu večer i tada se njen život promijenio. Iz korijena.

Maya se budi na nepoznatom mjestu. Okružena čudnim djevojkama. Jedna od njih koja je zadužena za nove joj objašnjava da je oteta i da mora ostati mirna. Da je Vrt njen novi dom i da nema baš puno izbora.

Tada je po nju došao on. Vrtlar. Odveo ju je u sobu za tetoviranje. Mjesto gdje svakoj djevojci ostavlja pečat, u vidu tetovaže leptirovih krila, preko cijelih leđa. Te im daje novo ime. Ime koje se njemu sviđa, koje će ih obilježiti kao njegove.

Maya nije netko tko će plakati, uzalud se boriti ili pokušati samoubojstvo, ona je netko tko se odlučio prepustiti. Isključiti. Jednostavno je željela proživjeti još koju godinu, nije bila spremna umrijeti, a u tom Vrtu nemaju baš puno izbora. Ili će biti poslušne i živjeti dokad Vrtlar smatra da trebaju, ili će biti kažnjene. Umrijeti. Odvedene u hodnik kojeg se svi boje, zgražaju. Hodnik kojeg djevojke nisu htjele pokazati Mayi na samom početku. Jer je bolesno jezivo ono što se tamo nalazi…

FBI je otkrio što se dešava. Agenti Victor i Brandon suočavaju se sa najružnijim slučajem u svojim karijerama. Maya im daje informacije na kapaljku te tako sumnjaju u njenu iskrenost. Hodaju linijom između vjerovati joj, misliti da je samo ranjena i slomljena zbog tih događaja ili ne vjerovati joj, i posumnjati kako je umiješana i kako zna još koješta.

Kako vrijeme odmiče, otkrivaju se identiteti djevojaka koje su preživjele i neke od njih su uistinu imućne, poznate po svom nestanku što privlači masu novinara pred bolnicu. Agenti tako odugovlače i daju Mayi više vremena da se otvori i da im svojim tempom, preskakanjem i okolišanjem otkrije sve o Vrtu. A kako priča teče, želudac ih sve više boli, no djevojka tvrdi da to nije sve, da najgore tek dolazi…

Otmice, silovanja, tetovaže, ograničeni vijek ”trajanja”. Bolesna izopačena ideja kako je to za nekog spas, kako im Vrt pruža sigurnost, utočište. Vrtlar sve to misli. Smatra kako im pruža ljubav. No, to je uvijek tako sa psihopatima. Uvijek imaju opravdanje za svoju zlobu, smatraju kako su dobri i kako nikoga ne ugrožavaju, izgrade taj neki svoj svijet i misle da im nitko nema pravo oduzeti to.

Ali ovog puta stvari su drugačije. Na kraju se ispostavilo da nije bilo pametno upetljati obitelj u svoje mračne, bolesne igre. Istina je ipak isplivala na površinu. Nenadano.

Vrt leptira je knjiga koja je doslovno izgradila vlastiti žanr. Ne mogu reći da je klasični triler, kada nije. Priča je toliko teška, za želudac, psihu, a opet, pisana je jednostavno, isprepliće prošlost i sve nemile događaje koji su okružili djevojke te sadašnjost gdje FBI-evi agenti ispituju Mayu. Otkrivamo istinu mic po mic.

Autorica je spojila sve u jedno, sve one teške, brutalne događaje o kojima ste slušali na TV-u, koje ste gledali u horor filmovima, ono na što se zgražamo, ono kada osjetimo kako nam se diže kosa s tjemena, sve je u Vrtu.

Ne mogu vjerovati da me jedna ovako bolesna priča obuzela u tolikoj mjeri. Ovo je bilo čitanje do kasno u noć. Trnci u tijelu, jeza, šaka u trbuhu, ali osjećaj da moraš saznati što se sve dogodilo. Toliko je zanimljivo i napeto.

Iskreno se nadam i veselim narednim knjigama iz ovog serijala. Nadam se da će nam ekipa iz Stilusa donijeti prijevod. Jer ako je prva ovako dobra, mogu misliti tek na kakve slučajeve će naići u narednim knjigama. Samo se pribojavam hoće li autorica uspjeti izgraditi još jednog lika poput Maye jer ona je uistinu bila nevjerojatna. Toliko mlada, napaćena, a opet toliko inteligentna, željna života i promišljena. Netko tko je rano odrastao, prisiljen životnim okolnostima i netko tko je na kraju držao konce u svojim rukama. Bila nam je predočena upotpunosti, autorica je njen lik ogoljela do maksimalnog.

Ukoliko tragate za mračnim pričama, onom o čemu se ne priča, jezivim otkrićima i boleštinama koje se kriju u ljudskoj mašti, posegnite za ovom knjigom. Imate moje preporuke. Ali ne čitajte pred spavanje jer može uzrokovati prilično nemiran san, ili čak i nesanicu. Razmišljanje u trajanju nekoliko sati… 😉

Hvala na čitanju recenzije! 10.12.2019.

Izdavač je gore spomenut, Stilus.

S engleskog prevela: Ira Martinović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s