Nekategorizirano

Preporuka za Interliber

Dragi moji knjigoljupci, kao što sam već najavila, složila sam vam listu preporuke za sajam.

Ove godine sam pročitala već dobrano preko šezdeset knjiga. Vjerujem da će do sajma biti još bar pet knjiga koje će me oduševiti. Ali nekako smatram da je došlo vrijeme da od mene dobijete preporuku knjiga raznih žanrova koje su me oduševile ove godine. Ima tu svega, a moram priznati da sam jedva svela na neku razumnu brojku. Jer ove godine sam stvarno čitala super naslove, nekako sam birala srcem, a ponekad i očima (kad me naslovnica oduševi). A i bitna stavka je da su izdavači bili iznimno vrijedni. Donijeli su nam knjige koje su hit u svijetu.

Nadam se da će vam se svidjeti naslovi koje navedem i da ćete bar nešto od toga i sami poželjeti. A što je važnije – nadam se da ćete uživati u čitanju ukoliko ih kupite. 🙂

Pa da krenemo…

  1. Djevojka iz močvare – Delia Owens

To je ono što nitko ne razumije o meni. Nikad nisam mrzila ljude. Oni su mrzili mene. Oni su ismijavali mene. Oni su napustili mene. Oni su maltretirali mene. Oni su napadali mene. Da, istina je: naučila sam živjeti bez njih.

Knjiga je ovo zbog koje ne samo da će vas peckati oči nego ćete poželjeti plakati kao malo dijete. Toliko će vas očarati, uvući duboko u sebe da ćete osjetiti sve što je autorica htjela opisati. Fokusirana na probleme u obitelji, bolno djetinjstvo, krhotine koje su ostale iz prošlosti i djevojku po imenu Kya koja se poput lavice borila za sebe. Pisana toliko jednostavno, a opet bogato, opisom krajolika, močvare, ljubavi, čežnje, patnje i samoće. Kod mene je izazvala tolike simpatije da se popela na vrh ljestvice. Zaljubila sam se već na samom početku. Iskrene preporuke! Nećete se pokajati.

Žanr/kategorija: drama/povijesna fikcija

Izdavač: Vorto Palabra

Prevela: Petra Pugar

2. Britt-Marie je bila ovdje – Fredrik Backman

Jedna se godina pretvorila u nekoliko, a nekoliko se s vremenom pretvorilo u sve godine. Jednog se jutra probudiš i shvatiš da je više života iza nego ispred tebe, i nije ti jasno kako se to dogodilo.

Knjiga je ovo koja budi širok spektar emocija u našem tijelu. Brigu, ljubav, strah, tjeskobu, suosjećanje, razumijevanje… ma čak nas natjera da zavolimo i sodu bikarbonu! Tu čuvenu sodu koja pomaže uvijek. Paa, skoro uvijek! Imate moje iskrene preporuke. Britt-Marie je bila ovdje, nije knjiga koju ćete zaboraviti. U meni je postojao taj strah da ću ju osuđivati, žaliti ili da neću razumjeti, ali dogodilo se sve suprotno od toga. Iskreno sam ju razumjela, doživjela kao potpuno normalno ljudsko biće. Ženu koja se negdje usput izgubila, ali se isto tako pronašla. Sastavila, sabrala. Unatoč tome što je bilo pojedinih postupaka gdje sam se zapitala ”Zašto?” sve je objašnjeno. Sve je sjelo na svoje mjesto. I svako zašto, u mojoj glavi, dobilo je svoje zato.

Žanr: roman

Izdavač: Fokus na hit

Prevela: Tamara Kunić

3. Priče o neustrašivim hrvatskim ženama – Tatjana Barat

Uz prekrasne ilustracije na kojima je radilo preko petnaest nagrađivanih ilustratorica, pa sve do krasnog teksta koji je složen na zanimljiv način te na samom kraju ukrašen pitanjima za najmlađe. Ova zbirka će vas naučiti, navesti da zavolite, zapamtite bitne stvari iz povijesti. Nikad lakši i simpatičniji način učenja! Stoga, roditelji, starije sestre, tete – olakšajte odrastanje i razveselite one najmlađe tako što ćete im pokloniti ovu knjigu. Vjerujte mi, bit će vam zahvalni. Do neba. A jednoga dana u svojoj kolekciji će zbog vas imati i klasik jer ova će knjiga baš to postati.

Žanr/kategorija: dječja književnost

Izdavač: Iris Illyrica

4. Posljednja gospođa Parrish – Liv Constantine

Morala sam živjeti sa zlobnom laži koju mi je nametnuo, a nakon nekog vremena, čak sam i sama gotovo povjerovala u nju.

Knjiga ne da mami na čitanje, nego ju žudite čitati i imati na svojoj polici. A kad jednom krenete, nema stajanja dok se ne okrene i posljednja stranica. Likovi su tako dobro zamišljeni, obrađeni, ovo je maestralno djelo. Iako sam, čitajući brojne trilere, a i gledanjem takvih filmova, već mogla naslutiti što se krije iza maske bogatstva, dojam na mene je ostavljen. Knjiga me oduševila. Pokazala je jednu iznimno zlu, nesretnu i slave željnu ženu koja nema morala, vuče užasne tajne iz prošlosti i želi osvojiti visoko mjesto u društvu pod svaku cijenu. Ali, sve u životu ima svoju cijenu, zar ne? Nemojte živjeti u uvjerenju da se iza sve te bogate fasade krije samo sreća, o ne, iza toga se krije prilična prljavština. Ali ne ona koju možete obrisati, od koje možete pobjeći, nego ona vrsta prljavštine od koje se gušite, na koju ste prisiljeni, ona koja vas prati cijeli život… vidjet ćete i sami što će se odviti i koliko će Amber platiti za svoje želje.

Žanr/kategorija: psihološki triler

Izdavač: Vorto Palabra

Preveo: Nenad Šimunić

5. Ti – Caroline Kepnes

Nevolja s knjigama jest ta da završavaju. Zavedu te. Rašire noge pred tobom i uvuku te. I ulaziš duboko, ostavljaš imovinu i vezu sa svijetom pred svojim vratima, sviđa ti se unutra i ne želiš svoju imovinu ni veze, a zatim knjiga ispari. Okreneš stranicu i nema ničega i oboje plačemo.

Ti je uistinu vrijedna divljenja. U svakom smislu. Smisliti priču koja će ti natjerati trnce kroz tijelo, a istovremeno oduševljenje, blagu zaljubljenost u priču je vrijedno naklona. Napisana je lako, čita se u dahu, svaka stranica zanimljivija od prethodne, totalno neočekivani rasplet događaja. Strepnja kroz cijelu knjigu što će se dogoditi, hoće li ga otkriti, hoće se promijeniti, pokajati? Samo neka od pitanja koja vas prate od prve do posljednje stranice. I mislim da ćemo svi dobro razmisliti o svojoj aktivnosti na društvenim mrežama. Koliko opasno može biti nešto što shvaćamo olako, nebitno?

Žanr/kategorija: triler

Izdavač: Stilus knjiga

Prevela: Jelena Pataki

6. Sedam muževa Evelyn Hugo -Taylor Jenkins Reid

Ali čini mi se da uočavam obrazac: Evelyn vas uvijek ostavlja u nadi da ćete dobiti malo više. I svaki put vam to uskraćuje.

Evelyn Hugo otvorit će nam dušu. Dobit ćemo na uvid sve. To je ono što ovu knjigu posebno izdvaja. Sve nam je servirano na pladnju, ali po redu. Baš kao ukusni kolačić punjen čokoladom, čiju pravu slast osjetimo tek kad ga zagrizemo. Tako ćemo i s ovom pričom, ono pravo, onu srž dobivati malo po malo. Bez nedostataka, uz puno opisa života, dodjela nagrada, snimanja, ljubavi… apsolutno je sve tu. A pitanje koje će uz onu tajnu biti najzanimljivije jest: tko je prava ljubav Evelyn Hugo? Koga je istinski voljela? Uživala sam u svakoj pročitanoj stranici. Sedam muževa Evelyn Hugo prava je poslastica u povijesnoj fikciji, ali i životnoj mudrosti, inspiraciji. Ta je žena uistinu ikona.

Žanr/kategorija: povijesna fikcija

Izdavač: Vorto Palabra

Prevela: Selma Muftić Pustički

7. Izgubljeno cvijeće Alice Hart – Holly Ringland

Bila je umorna. Umorna od nošenja tereta prošlosti koje se bilo previše bolno sjećati. Umorna od cvijeća koje je izražavalo ono što ljudi nisu imali hrabrosti izgovoriti. Umorna od tuge, samoće, duhova, nerazumijevanja.

Izgubljeno cvijeće se iz priče o djevojčici, pretvara u priču o ženi koja je pomalo zalutala. Ženi koja još uvijek nije spoznala samu sebe. Autorica nam kroz opise raznih cvjetova, njihovih mirisa, značenja, svrhe približava misli svakog od likova iz ove knjige. Likova ima puno, ali svaki je smišljeno tu, svaki nešto predstavlja u tom putovanju koje je pred Alice. Svako poglavlje imalo je kao mali uvod te ilustraciju različitog cvijeta. Saznali smo tako da je vanilijin ljiljan izaslanik ljubavi, a pustinjsko oko nam govori imaj hrabrosti dok je koraljno drvo lijek za bolno srce. I svako nam je poglavlje pružilo šansu da uistinu spoznamo te karakteristike. Toplog, punog i smirenog srca, govorim vam da ljepšu knjigu niste pročitali nikada. Posegnite za Alice Hart. Naučiti će vas brojne stvari, a pružiti će vam jedan sasvim novi pogled na svijet.

Žanr/kategorija: ženska fikcija

Izdavač: Znanje

Prevela: Lidija Toman

8. Bazen – Libby Page

Život se katkada čini kao paukova mreža na oluji.

Knjiga je prepuna krasnih citata, poučnih misli, događaja koji nam nisu strani; siromaštvo, borba za ljubav, prvi poljupci, odbacivanje od strane bližnjih radi seksualne orijentacije, usamljenost, napadaji panike, borba za vlastite želje… Sve je toliko divno, realno. Bazen će vam se uvući pod kožu sasvim neprimjetno. A nije ni teško kada su svi likovi toliko zanimljivi, posebni, kada nema one zlobe, klišeja, negativca… Priča je ovo koja govori o snazi prijateljstva, ljubavi i volji te trudu koji nas na kraju dovede do naših snova.

Žanr/kategorija: roman

Izdavač: Stilus

Prevela: Antonia Bojčić

9. Sve same laži – Clare Mackintosh

Život mi se urušava jer počiva na temeljima sazdanim od laži.

Autorica nas je kao čitatelje toliko nasamarila, bili smo slijepi, unatoč vlastitim zdravim očima. Ovo je onaj jedan pravi triler od kojeg će vam kotačići u glavi raditi sto na sat, gdje ćete pokušati spajati točkice, ali ćete se uvijek nekako naći u slijepoj ulici. Triler koji će vas izluditi, uvući u sebe i gladno držati vašu pažnju sve do posljednje stranice. Od zločestih, prijetećih poruka, do sumnje u najbliže, neslaganja oko predobro osmišljenog samoubojstva, obitelji koja je prepuna tajni i na kraju krajeva jedne velike laži.

Žanr/kategorija: psihološki triler

Izdavač: Mozaik

Prevela: Divina Marion

10. I Sunce je zvijezda – Nicola Yoon

Ne želim prepreke. Nitko se ne želi ozlijediti pokušavajući ljubiti nekoga drugog. Kao i svi ostali, samo želim da me ljubav pokosi.

Jedna predivna ljubavna priča. Drugačija, posebna i sa vrlo zanimljivom pozadinom. Likovima. Načinom pisanja; autorica miješa njegovu i njenu perspektivu, a uz to dodaje zanimljive činjenice o par pojmova/teorija + dodaje kratke priče o nekoliko likova iz knjige. Tako su nam svi likovi dočarani na najbolji mogući način kao i njihova budućnost. I Sunce je zvijezda nije klasična tinejdžerska ljubavna priča. Ova je knjiga puno više od toga. Ovo je knjiga koja vodi kroz odrastanje, sazrijevanje likova, kako fizički tako i psihički, emocionalno. Pokazuje nam odnos, razmišljanja i stavove dvije različite kulture te nam daje na uvid kako se sudbina može pogirati s našim životima. Nekoliko puta. I čak i kad nas srce zaboli, suza u oku zaigra, sudbina još nije gotova. I par sekundi može promijeniti sve, opet i opet. Svjetlost se uvijek vrati u naš život. I mislim da je to glavna poanta ove priče.

Žanr/kategorija: fikcija za mlade

Izdavač: Znanje

Prevela: Zrinka Pavlić

11. Šaptač – Alex North

Što je buka veća, to je lakše tiho se iskrasti, a da vas ne primijete.

Knjiga je slojevita, traži punu pažnju, ali je opet jako dobro složena pa mijenjaje dvaju perspektiva neće remetiti samu radnju ili zainteresiranost za čitanjem. Šaptač je za mene bio jedno zanimljivo iskustvo. Posebno me osvojio jer me podsjeća na Čovjeka od krede kojeg obožavam i koji mi je među najdražim trilerima. Jednostavno volim ovakvu tematiku. I mislim da će svaki ljubitelj trilera reći za ovu knjigu pozitivne stvari. Jer nam je gore spomenuti žanr prikazan i ispunjen maksimalno. Ne samo jezom i brutalnim ubojstvima nego i napetim događajima, neočekivanim raspletom te razrađenim završetkom.

Žanr/kategorija: triler

Izdavač: V.B.Z.

Prevela: Andrea Šimunić

12. Vrati me – B. A. Paris

Vrati me od mene ima čistu peticu. Ostavila me pod dojmom. I to onakvim da sam bila ljuta na sebe jer sam osuđivala prije nego sam čula do kraja, jer sam bila slijepa i vjerovala u laži, zato što sam fulala sa teorijama koje sam imala, ma potpuno oduševljenje radnjom, od strane mene. Imate moje iskrene preporuke. Knjiga koja se čita u danu. Ne spušta se na policu dok ne okrenete i zadnju stranicu.

Žanr/kategorija: psihološki triler

Izdavač: Mozaik knjiga

Prevela: Maja Opačić, kojoj isto dajem čistu peticu za super prijevod. Odlično nam je dočarana svaka stranica!

13. Tajna Slavujeve šume – Lucy Strange

Ruši mi se cijeli svijet, pomislila sam. A ja ne mogu ništa promijeniti. Uskoro će svi koje volim otići.

Tajna Slavujeve šume prava je pustolovina. Poslastica za svakog knjigoljupca jer svaka stranica donosi nešto. Nekakvu tajnu, otkrivanje novog kutka u kući, zanimljiv razgovor sa Leptiricom, novi šum, pjev slavuja. Niti u jednom trenutku nećete imati vremena skrenuti pozornost na nešto drugo, nećete pomisliti da je dosadno, da je nečega previše, uživat ćete u svakoj sekundi čitanja. Knjiga je ovo koja će vam pružiti sve. Dragulj koji će vas privući prekrasnom naslovnicom, ali osvojiti i zadržati svojom savršenom pričom. Zaljubit ćete se u Henry, u šumu, u Leptiricu. Stil kojim autorica barata i savršen prijevod dočarati će vam svaku pa i najmanju emociju i sliku koju je autorica zamislila.

Žanr/kategorija: povijesna fikcija/dječja

Izdavač: Znanje

Prevela: Morana Šimat

14. Onaj pravi – John Marrs

Možete li zamisliti situaciju u kojoj ostavljate trenutnog partnera, djecu, obitelj zbog nekoga tko vam je genetski predviđen? Da, upravo takve stvari su se događale u ovoj knjizi. Sve što su imali, ljudi su rušili zbog potencijalne veze sa svojim DNK parom. A SrodnaDušaDNK pravdala se činjenicom kako je u svijetu puno manje diskriminacije, što rasne, što zbog seksualne orijentacije. Jer njihov DNK test nije znao za spol, boju kože, razliku u godinama. Spajao je nespojivo. Svi su se osjećali prihvaćeno. Tako su tvrdili. Ali koliko je nešto takvo moguće bez posljedica? Koliko će trajati takvo testiranje dok ne dođe do pobune, dok netko ne odluči preuzeti stvar u svoje ruke… Onaj pravi mračna je, napeta knjiga koja će vas baciti u vrtlog misli. Nećete znati što je istina, što gluma, farsa niti kako će se stvari na kraju završiti.

Žanr/kategorija: triler

Izdavač: Fokus na hit

Prevela: Maja Vrbanc

15. Taj hejt u glavi – Angie Thomas

Ponekad se desi da sve napraviš kako treba, a stvari opet pođu po zlu. Caka je u tome da nikad ne prestaneš raditi dobre stvari.

Rasizam je svakodnevni problem s kojim se susrećemo. Cijeli je svijet svjestan toga, a određena masa ljudi je i na nogama baš zbog toga. Ovaj nam roman daje pobliži uvid u život osoba sa drugom bojom kože. Te nam prikazuje koliko je opasno i daleko otišla ta mržnja zbog boje kože. Nakon knjige Taj hejt u glavi ćete postati svjesni zašto Tupaca godinama nakon smrti milijuni ljudi vole i poštuju. Zašto ga se sjećaju i spominju. Imate moje iskrene preporuke. Svakako dodajte ovu knjigu na svoju listu. Da se mene pita, ovakvo bi štivo u srednju školu išlo i za lektiru. Jer ovako pisan roman, u određenim dijelovima čak i žargonski, duhovit, simpatičan prožet lakoćom izražavanja uz ovako kompleksnu temu, bio bi blizak i srednjoškolcima. Jer je jedan od najvećih problema predstavljen na intrigantan, zanimljiv način, a ne u obliku kakve vijesti ili kratke natuknice.

Žanr/kategorija: debitantski roman

Izdavač: Fokus na hit

Prevela: Ivana Šarić

16. Društvo čarobnih jednoroga – Selwyn E. Phipps

Društvo čarobnih jednoroga već je stoljećima posvećeno proučavanju i zaštiti ovih krasnih bića. Ovaj Službeni priručnik sadržava bilješke o istraživanjima, proučavanju te služi kao vodič za bolje upoznavanje jednoroga. Kažu da je ovo dokaz da jednorozi i njihove moći uistinu i postoje… Ukoliko obožavate jednoroge još od malih nogu, baš poput mene, ova knjiga će vas navesti da još više vjerujete u njih. Jer sigurna sam da bi voljeli saznati zbog čega jedu agavu, indijski lotos, a zbog čega polarnu vrbu i himalajski luk te kakav rog može biti i za što sve služi, koje su to čarobne moći jednoroga i kako i sam postati član Društva čarobnih jednoroga.

Žanr/kategorija: dječja

Izdavač: Profil

Prevela: Patricija Horvat


Nadam se da sam vam pomogla i da će vam se moje preporuke svidjeti. Obuhvaćeno je nekoliko žanrova i mislim da za svakog ima po nešto. Svakako mi javite dojmove i ukoliko kupite neku od navedenih, obavijestite me.

Ugodan dan,
S police ❤️

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s