#recenzija · VBZ

Šaptač – Alex North

R E C E N Z I J A

v|b|z

Tom Kennedy psihički se nije oporavio od nagle smrti svoje supruge. Odlučuje da je novi početak i više nego potreban njemu i njegovom sinu Jakeu.

Nova poznanstva. Novo okruženje. Nova kuća. Novi grad… Što može poći po zlu? Dapače, njihov bi život konačno trebao krenuti normalnim tokom. Trebali bi se riješiti duhova prošlosti…

Ali to nije kuća iz snova. Ta kuća prije stiže iz onih drugačijih snova – iz noćnih mora. A grad u koji su doselili ima jednako prljavu, zlokobnu prošlost. Prošlo je više od deset godina otkako je Carter oteo i ubio pet dječaka. Njegov nadimak bio je Šaptač jer je na takav način dozivao male dječake i mamio ih da s njim pođu u mrak.

Pete je jedini od ekipe iz policije s kojim Carter razgovara. A svaka posjeta tom monstrumu za Petera budi noćne more. Jezu, mučninu. Svaki put mu baca mamac, ali toliko sitan i jadan, da na kraju Pete opet nema ništa.

Pogotovo sada kada je nestao još jedan dječak. Više je nego očito da netko ili pomaže ili nastavlja tradiciju Šaptača… Detektivi Amanda i Pete svim se silama trude pronaći nesretnog dječaka prije nego što bude kasno, ali što im promiče? Je li im trag, istina pred nosom ili su kilometrima udaljeni od rješenja…

Priča prati život samohranog oca Toma i njegova sina Jakea dok paralelno imamo uvid u život Petea i istragu o zločinima koji se ponavljaju.

Tom je pisac kojem je inspiracija presušila. Izgubljen u ulozi oca, slomljen zbog gubitka supruge i sam ne zna što činiti i kako se ponašati. Na samom početku mi je išao na živce dok sam nekako čitajući dalje, osjetila simpatiju i razumijevanje prema tom jadnom čovjeku. Kroz priču smo dobili šansu potpuno se povezati s njim.

U Featherbanku je sve bilo divno prvih tjedan dana, a kasnije kao da je netko razbio kuglicu sigurnosti u kojoj su bili. Počele su se dešavati čudne stvari. Jake se vratio starim navikama, nevidljivim prijateljima, u školi je već prvih dana zaradio crveno svjetlo na semaforu… Tom se nije mogao ne pitati što radi krivo!

Sve čudnije informacije koje Jake saznaje u njemu su budile još veći bijes i nemoć, nije znao kako reagirati. Ali nekoliko narednih događaja pokazat će mu da se nešto uistinu dešava. Da ta kuća nije tako sigurna, da krije nešto… A i da Jake nije siguran tu. Netko ga vreba.

I tu kreće borba za obitelj. Opstanak. Slojevit prikaz odnosa oca i sina, mračna tematika, uzbudljiv razvoj situacije… Sve je ono što te navuče da čitaš dalje. Kao da i sam imaš na ramenu nekoga tko ti šapuće, govori da čitaš dalje, bez prestanka…

Dok istovremeno imamo priliku vidjeti tko je Pete. Kakav je njegov život i koliko je sličan Tomu…

Cijeli svoj život je posvetio da ulovi gada koji nemilosrdno ubija tu dječicu, a sada je na rubu živaca jer očito da postoji još jedan monstrum koji je tamo vani i vreba novu žrtvu. Pete stavlja na stranu vlastite poroke i osjećaje i opet se baca u potragu kao i prije mnogo godina. Njegova misija je spasiti. Pomoći. Ne obazirući se na sebe.

To je ono što mi se još više svidjelo u ovoj knjizi. Prikaz burnog trilera uz savršeno okarakterizirane likove. Svaki ima svoju prošlost, bol, patnju, ali svaki je poseban. Svaki lik će vam se urezati u sjećanje.

Knjiga je slojevita, traži punu pažnju, ali je opet jako dobro složena pa mijenjaje dvaju perspektiva neće remetiti samu radnju ili zainteresiranost za čitanjem.

Šaptač je za mene bio jedno zanimljivo iskustvo. Posebno me osvojio jer me podsjeća na Čovjeka od krede kojeg obožavam i koji mi je među najdražim trilerima. Jednostavno volim ovakvu tematiku. I mislim da će svaki ljubitelj trilera reći za ovu knjigu pozitivne stvari. Jer nam je gore spomenuti žanr prikazan i ispunjen maksimalno. Ne samo jezom i brutalnim ubojstvima nego i napetim događajima, neočekivanim raspletom te razrađenim završetkom.

Hvala na čitanju recenzije! 13.8.2019.

Izdavač je gore spomenut.

Knjigu s engleskog prevela: Andrea Šimunić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s