#recenzija · Stilus Knjiga

Savršena majka – Aimee Molloy

R E C E N Z I J A

Stilus knjiga

Večernji izlazak. Nekoliko sati zabave. To je sve što se trebalo dogoditi.

Ali što ako stvari ne idu po planu? Ako te noći nestane jedno dijete?

Radnja knjige prati žene, majke koje se nazivaju Svibanjskim majkama. Svoje su bebe rodile istoga mjeseca, upoznale su se preko interneta, razmjenjivale savjete, iskustva, osjećaje, a sada se i sastaju dva puta tjedno u Parku, u hladu drveta. Pružaju jedna drugoj podršku, razumijevanje, prijateljice su. Ali naravno da neke od njih imaju i tajne…

U pokušaju da Winnie, jednu od glavnih likova ove knjige, izvuku iz ljušture, malo oslobode pritiska koje ti novopečeno majčinstvo donese, organiziraju izlazak. Samo one. Bez beba. Winnie je u početku vrlo skeptična povodom toga, ali na kraju ipak pristane. Midu ostavlja dadilji koju joj je jedna od Svibanjskih majki preporučila. I tako krene sve.

U noći punoj strepnje, alkohola, osoba sa zlim namjerama, glasne glazbe, znojnih tijela, svi gube kontrolu. A u tim satima nestaje Mida.

Očajna Winnie se nakon toga još više povlači u sebe. A njene prijateljice, Svibanjske majke osjećaju da je teret te otmice i na njima. Jer svaka smatra da je pogriješila na određeni način. Te se tako upuštaju u potragu, svaka od njih želi saznati što se dogodilo s tom bebom. I svaka od njih istražuje taj nestanak na svoj način, ali nešto svejedno ne štima. Tko krije tajne? Tko je lagao? Laži, ugroženi brakovi, kopanje po prošlosti, prljave tajne koje isplivaju kada ste u središtu pozornosti…

Francie, najosjetljivija među njima. Ona kojoj je stalo da je svi vole, prihvate, žena koja suosjeća sa svima. Colette, ljepotica kestenjaste kose, ležerna, opuštena, samostalna… I Nell, žena koja se ne drži pravila, ne mari što knjige kažu, vjeruje vlastitim mislima, uzda se u sebe. A uz to, ona je žena koja očito krije tajnu iz prošlosti, ali kakvu..? Autorica je također dodala i jednog tatu u priču o Svibanjskim majkama. Žene su ga prozvale Token i oduvijek ga zovu tim nadimkom. Mislim da mu čak i ne znaju pravo ime 😉 Naravno, oko njih je još koja sporedna članica; Yuko, Scarlett…

Dok stranicu za stranicom tragamo za krivcem, imamo pojedina poglavlja koja su pisana iz prvog lica, a ona nam daju kratki uvid u to što se zapravo dešava, ali pokopčati radnju; što i kako, bilo je gotovo nemoguće. Sve do samoga kraja. I to je ono što me posebno zaintrigiralo. Rekla bih čak, da zbog toga dajem veću ocjenu ovoj knjizi, zbog toga što sam bila u neizvjesnosti konstantno.

Autorica je razvukla debeli dio priče, kružeći oko glavnog događaja, dajući nam uvid u živote Svibanjskih majki, kako bi polako kopčali pojedinosti, a i kako bi izgorjeli od želje da saznamo tko je zapravo krivac!

Savršena majka je knjiga koja će nam pokazati sve nesavršenosti dok se trudimo biti savršene majke, supruge… knjiga je obradila i otmicu djeteta i probleme s kojima se susrećemo kada u ruke primimo svoje dijete, probleme u braku te one koje vučemo iz prošlosti. I dočarala nam je kako nije zdravo brinuti se u tolikoj mjeri. Kako trebamo ići korak po korak, biti svoji, opušteni, a na kraju krajeva čovjek se uči dok je živ. I nema šanse da sve knjige o bebama i majčinstvu pročitamo, nema šanse da nikada ne pogriješimo, apsolutno nema šanse da je itko savršen.

Smatram da je ova knjiga idealan prikaz novopečenim majkama da ne trebaju vjerovati svemu što vide na tv-u, pročitaju na Internetu i slično. Društvo nam je nametnulo pravila koja mi ne moramo slijediti. Možemo živjeti po svom, odgajati po svom, pristupiti bebi po svom. I samo naprijed. Pogriješite, ali učite na greškama. Vlastitim. Nemojte se bojati sebe, vjerujte si.

Ukoliko želite prilično napetu dramu, uvjerenje da ste sasvim dobra majka, prikaz strahova, misli drugih majki ili ste samo ljubitelj intrigantnih, napetih priči; imate moje preporuke. Savršena majka držat će vašu pažnju sve do posljednje stranice. A kažu da stiže i filmska adaptacija. Pa, što čekate? 😉

Hvala na čitanju recenzije. 19.4.2019.

Izdavač je gore spomenut, Stilus.

Knjigu s engleskog prevela: Andrea Marić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s