#recenzija · Znanje

Voli nju divlju – Atticus

R E C E N Z I J A

Znanje

Atticus je anoniman autor, zasad dviju pjesničkih zbirki; Love Her Wild i The Dark Between Stars. Svoje je tekstove prvo pisao na vlastitom Instagram profilu osvojivši preko pola milijuna pratitelja, a tek potom i u tiskanom izdanju, stekavši ubrzo i titulu najprodavanijeg pisca New York Timesa i jednog od najprodavanijih pjesnika 2017.

Mnogi ga uspoređuju s Rupi Kaur, ali meni je ovo potpuno drugačiji svijet. Po meni, totalno različit pogled i smjer pisanja imaju Atticus i Rupi. Naravno, oboje su se dotaknuli tema koje su nam bliske, događaja koje smo svi proživjeli, osjećaja, emocija, ali nekako su mi oboje jedinstveni u tom što rade. Da se razumijemo, obožavam ih oboje, samo što ih ne svrstavam pod ”isti koš”. Meni su oboje unikatni.

U zbirci Voli nju divlju, ovaj talentirani autor se dotaknuo srži današnjice. Prošao je kroz sve teme, osjećaje, misli koje se skrivaju duboko u svima nama. Bilo je tu tekstova koji motiviraju, daju vjetar u leđa, guraju naprijed, pomažu u depresivnim mislima, ali bilo je i dubokoumnih tekstova koji nas navode na razmišljanje. Mislimo o tom koliko ”ispravno” živimo? Koliko kvalitetno udišemo zrak, koliko smo iskoristili ovu priliku življenja, priliku koja je samo jedna…

Kroz jedan simpatičan način, popraćen lijepim fotografijama, Atticus nam se uvlači u srce. Daje nam nadu u bolje sutra. Budi u nama nekakvu hrabrost, prkos, u nama se rađa ono nešto novo ili zapravo samo budimo ono divlje u sebi. Kroz žile nam teče hrabrost, želja da budemo svoji. Da ne živimo po kalupu; da imamo svoje ja, da volimo cijelim srcem, dišemo najjače što možemo, da se kupamo goli na mjesečini, da živimo svoje snove…

Voli nju divlju je zbirka koja će svakoj ženi olakšati put posut trnjem. Zbirka koja će i muškarce i žene voditi naprijed, odagnati negativne misli, usudila bih se čak i reći, izvući iz depresije, i kolotečine.

Toliko je osvježavajuća ova zbirka, u moru napornih, dosadnih komentara, tekstova koji pokazuju samo ono negativno, Atticus je u ovoj knjizi preventivno ukazao na određene greške, mane koje mi ljudi imamo. Dao nam je šansu da to pročitamo, da se osvijestimo… ali je isto tako pokazao i ono najljepše na nama, u nama… i moram priznati da sam oduševljena. Osobno, obožavam ovakve tekstove i zbirke. Ova mi je postala jedna od miljenica. Toliko da planiram kupiti i drugu zbirku na engleskom, točnije naručiti, a i potajno se nadam da će nam Znanje prevesti i nju 😉

Imate moje iskrene preporuke. Bilo da već pratite Atticusa na Instagramu, bilo da ste tek čuli za njega, a volite poučne tekstove, poeziju, ova knjiga se mora naći na vašoj polici. Ispunit će vam srce toplinom, a dušu će vam nahraniti iskrenim, pozitivnim emocijama.

I za kraj, budite uvijek svoji. Ne mijenjajte svoju osobnost, samo ju brusite, održavajte. Nemojte uvenuti, nikada. Ni zbog koga. Jer prava će vas ljubav voljeti zbog vas samih, zbog vašeg prkosa, vaše ludosti, hrabrosti, zbog vaših pjegica, sramežljivosti, okruglog trbuha, grbavog nosa, čupave kose, načina na koji se smijete, dodira vaših ruku… zbog toga, a ne zbog materijalnog. To vam obećavam. A i Atticus će vam otkriti pokoju na tu temu. Zato, trk u knjižare po ovu ljepoticu!

Hvala na čitanju recenzije! 15.4.2019.

Izdavač je gore spomenut, Znanje.

Knjigu s engleskog prevela: Maja Klarić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s