#recenzija · Lumen

Bračni pakt – Michelle Richmond

R E C E N Z I J A

Lumen

Više od polovice svih brakova do sedme godine završi razvodom. U prosjeku vjenčanje stoji približno koliko i prosječan razvod: dvadeset tisuća dolara. To su samo neke od zanimljivosti koje svaki dan iskaču na internetu, i u novinama kao novosti. A Pakt je tu da spriječi razvod. Pakt je ono što će vas i vašeg partnera vezati doživotno. Sporazum koji će vas približiti jedno drugom, koji će vas iz dana u dan podsjećati na zavjete.

Alice i Jake imaju prilično zanimljiv odnos. Nakon godina veze, odluče da je vrijeme za vjenčanje. Sve to prođe iznimno lijepo, jednostavnije – u njihovom stilu. A idila je potrajala sve dok u njihov život nije ušetao Finnegan. Alice je pravnica i spletom oklonosti radila je na njegovom slučaju. Jedne prilike ga je nonšalantno pozvala na vjenčanje, a on je to objeručke prihvatio. Ali to nije sve! Poslao im je dar. Vrlo neobičan dar. Nešto što je za sobom vuklo opasnije stvari no što su Alice i Jake mogli zamisliti.

Ja sam, barem zasad, zaključio da brak, u tjelesnom smislu, nije nimalo drukčiji od zajedničkog života. No u mentalnom smislu riječ je o velikom koraku. Ne znam kako to točno objasniti, ali čim je svećenik izgovorio riječi:”Sada ste muž i žena”, počeo sam se osjećati oženjeno. I premda sam se nadao da tako misli i Alice, u to nisam mogao biti posve siguran. Istina, doimala se sretnijom, no sreća katkad izblijedi. 

Upravo takve misli kod Jakea i posao koji je Alice trošio više od pola dana, naveli su ih da pomisle kako je Pakt stvarno dobar za njih. Za brak. Sve dok neke stvari nisu isplivale na površinu. Dok im članovi nisu pokazali što zapravo znači biti u tom krugu. I što su njih dvoje potpisali. Tada se pojavljuje niz pitanja, strahova, misli… jesu li ispravno postupili?

Može li se iz tog izaći olako? Je li zapravo moguće da ih imaju u šaci? I kome smiju vjerovati?

Očekivao sam da će brak biti vrata kroz koja prolazimo. Poput nove kuće: u nju uđete očekujući da se taj životni prostor neće mijenjati. Dakako, prevario sam se. Brak je nešto živo što se mijenja i o čemu se morate brinuti isami i zajedno. Raste na sve moguće načine, i uobičajene i neočekivane. Poput stabla ispred naše kuće ili penjačica koje su se širile iza kuće Aliceina oca, gdje smo se zaručili, to je živo biće prepuno proturječja – istodobno predvidivo i krajnje neočekivano, i dobro i loše – koje iz dana u dan postaje sve složenije. 

I tada imamo priliku vidjeti kakav je njihov brak zapravo. Autorica nas brojnim postupcima navede da se zapitamo žive li oni kao cimeri ili kao bračni partneri? Koliko je to svrha braka, rad i samo rad kako bi se otplatio kredit, napredovalo na poslu i slično, dolazak kući kasno i druženje samo vikendom uz koji usputni seks kroz tjedan! Koliko je to zapravo smisao braka?

Moram priznati da nisam očekivala ovo od Bračnog pakta kada sam tek krenula čitati. Mislila sam da će ići u malo drukčijem smjeru te da ćemo dobiti više te jeze, straha, možda malo i krvi 😉

Radnja je spora, slojevita, razrađena u najsitnije detalje koje čine ljudsku svakodnevnicu. Bilo je par napetih događaja te jedan ”bolestan” čin. Ja sam se iskreno, nakon svega što su oni proživjeli zbog tog Pakta jako ljutila. Bila sam bijesna na činjenicu da čak i razmišljaju o tom kako je to nešto dobro, kako im pomaže i slično. Htjela sam ”ući u knjigu” i opaliti koji šamar i njoj i njemu da dođu sebi. Autorica je valjda uspjela u naumu – probuditi u čitatelju jake emocije. Kod mene je ovo prvi slučaj da sam bila ovako bijesna, frustrirana i nervozna dok sam čitala neku knjigu.

Ne govorim da je to nužno nešto loše, ali svakako traži strpljenje. Jer ono što ja imam kao viziju jednog braka je daleko od braka koji imaju Alice i Jake. Malo ću se zapitati jednog dana, kad se budem udavala jer je ova knjiga ostavila svoje posljedice. Ne samo zbog Pakta, nego i zbog gore spomenute činjenice da oni od posla nemaju vremena družiti se kako spada. A kada se druže preko tjedna, to je uglavnom kuhanje večere ili gledanje jedne serije. A na kraju krajeva svrha braka/ljubavi nije posao, bolje radno mjesto pod bilo koju cijenu i otplata kredita nego pažnja, druženje i iskazivanje emocija. Tako da, ne mrzite me, ali možda im je i dobro došao ovaj Pakt. Možda ih je naučio lekciju i pokazao im što su prioriteti i kako se treba odvijati normalan odnos između supružnika.

A je li stvarno bilo tako, neću vam otkriti nego ćete morati sami saznati! Pročitajte Bračni pakt ukoliko ste i sami zapali u rutinu, ukoliko ne znate što su vam prioriteti ili ukoliko želite vidjeti koliko uvrnuto se nečiji brak može odviti. I svakako, javite dojmove!

Izdavač je gore spomenut, Lumen.

S engleskog preveo: Damir Biličić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s