#recenzija · Stilus Knjiga

29 sekundi – T. M. Logan

R E C E N Z I J A

Stilus knjiga

Recite jedno ime i jedno prezime.

I ta će osoba nestati.

Bez posljedica. Bez dokaza. Bez straha od otkrića.

Kada Sarah spasi malenu djevojčicu iz situacije u kojoj nije mogla ni sanjati da će se naći, ne očekuje zahvalu niti nagradu. Ali otac te djevojčice moćan je, opasan čovjek i voli izmiriti dugove. Te joj nudi šansu da zauvijek izbriše odabranu osobu, ne samo iz svog života nego i sa lica zemlje. Ima svega tri dana da se odluči na taj korak, a dovoljan je tek poziv od 29 sekundi.

Primamljivo, zar ne?

Nekima od vas je odmah u startu gnjusna pomisao na nešto ovakvo, ali Sarah…

Njen posao je katastrofa. Dobro, ne posao, voli to što radi, ali njen šef je onaj koji je grozan. Manijak. Unatoč pravilima koje si je postavila zajedno sa svojom prijateljicom i kolegicom Marie, nije mogla izbjeći njegovo nepristojno ponašanje. Ne ostaj nasamo s njim, ako to možeš izbjeći. Nemoj mu dopustiti da pomisli kako ikako odobravaš to što radi. Ne ulazi s njim u taksije niti dizala. A pogotovo se drži pravila ako je nešto popio. Jer pijan je još i gori.

Ali, svejedno, sve su to neuspjeli pokušaji da se Sarah zaštiti od tog perverznjaka. U nekom trenutku će ipak biti nasamo, a upravo to se i dogodilo… na izmaku snaga, sa dvoje djece, dok joj je brak u raspadu – ostavljena zbog druge žene, Sarah se morala boriti i s takvim paklom na poslu. A sve što je htjela je konačno siguran posao, puno radno vrijeme kao pravi profesor. Vraški je željela to mjesto i davala je sve od sebe. Najbolji rezultati sa studentima, divni prijedlozi za napredak svih zaposlenika i cijele ustanove, marljiv rad, ali sve je visilo na jednoj niti. Alan Lovelock je držao sve konce u rukama. U očima drugih ugledan, pametan, brižan, zabavan poslovni čovjek. Sve ih je nasamario. Bio je daleko od toga, u privatnosti, a njegove zaposlenice su one koje su jedine imale šansu osjetiti pravu stranu Lovelocka, nažalost. Jer prijava ljudskim resursima bila bi uzaludna. Toliko se ogradio, toliko se lažno predstavio svima koji su ”iznad njega” da bi jedino Sarah tom prijavom bila osramoćena i izbačena. Znala je da mora šutjeti, ako želi napredovati u životu. A najgore od svega je bilo što je to znao i njen šef.

A onda se sve promijenilo. Sarah se našla kao svjedok u pokušaju otmice te je spasila malenu, nedužnu djevojčicu. Nekoliko dana poslije toga joj je pružena šansa da upozna oca te djevojčice, a onda je dobila i ponudu. Kao znak zahvalnosti, mogla je birati. Jedno ime i ta osoba nestaje zauvijek. Dug je poravnat. Nitko nikada ne smije saznati za dogovor. Ili okrenuti leđa toj ponudi i nastaviti kao da ništa nije bilo.

Spletom oklonosti, nemilim događajima i negativnim emocijama, Sarah poklekne i bira broj. Samo 29 sekundi i više ništa nije isto.

Cijeli joj se život preokrenuo. Strah, ljutnja, bijes, briga za budućnost svoje djece, sve joj se miješalo. Taj poziv je vukao za sobom puno više nego što je na početku mislila…

Ali ponekad planovi ne ispadnu onako kako smo se nadali, zar ne?

Nekada nas najbliži razočaraju, nekada nas teška situacija dovede do spoznaje tko nam je zapravo prijatelj, a tko nam je lagao. Ponekad baš u takvim situacijama smognemo snage, čvrsto stati na noge i boriti se. Jer baš kada se sve okrene protiv nas, moramo udariti najjače. Jer ako se tad predamo, padamo. A ukoliko zadamo dovoljno jak udarac, izlazimo iz igre kao pobjednici. Što će Sarah odlučiti i kako će se izboriti sa krajnjim ishodom, saznat ćete iza korica ovog opakog trilera.

Imate moje iskrene preporuke. Knjiga koju sam pročitala u dahu. Ja, koja nekoliko puta čitam pojedine stranice kako bi se što bolje uživjela u likove, ovu sam poslasticu koja ima preko 400 stranica, pročitala stvarno dok se ne okreneš. Jer je priča toliko dobra. Radnja koja se konstantno odvija u napetom smjeru, događaji koji bude trnce i jezu u vašem tijelu, sve je apsolutno savršeno upakirano. U triler koji će vas navesti da razmislite o brojnim temama i problemima današnjice. Uvjerit će vas u to da nikom ne dajete podršku u šutnji, da gurate svakoga da progovori i brani se! Da shvatite koliko je zlostavljanje žena na radnom mjestu postala učestala stvar. I da tim istim ženama pružite podršku u borbi protiv nasilnika, bili oni psihički, fizički ili seksualni manijaci. Zajedno se moramo izboriti protiv njih.

T. M. Logan dobio je moje iskrene simpatije. Jedva čekam čitati još nešto iz njegovog perca. Ovim je trilerom postavio ljestvicu visoko. Te ga sa sigurnošću svrstavam među jedne od najdražih.

Hvala na čitanju recenzije! 23.2.2019.

Izdavač je gore spomenut, Stilus.

Knjigu s engleskog prevela: Ira Martinović

2 misli o “29 sekundi – T. M. Logan

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s