#recenzija · Mozaik knjiga

Vrt Finzi-Continijevih – Giorgio Bassani

R E C E N Z I J A

Mozaik knjiga

Vrt Finzi-Continijevih najbolji je iz niza romana Giorgija Bassanija s temom života ferarskih Židova. Danas se smatra jednim od najznačajnijih romana talijanske književnosti ikada napisanih, a svjetsku je slavu postigao nakon što je po njemu 1970. godine slavni Vittorio de Sica snimio istoimeni film.

Kao što je već gore navedeno, mislim da ste svi čuli za ovu krasnu knjigu. To je već sada klasik, a Mozaik se pobrinuo da nam ju donese u novom ruhu. Naslovnica je tako čarobna i fotogenična da te i sama ona navede na čitanje.

A i sama priča je neodoljiva. Drugačija, posebna i unikatna. Prožeta zanimljivim dijalozima dok prati ovu tako tešku i bolnu temu.

Bogata židovska obitelj Finzi-Contini je odvojena od ostalog, normalnog svijeta i u njihov je krug teško ući. Djeca iz te obitelji imaju privatne učitelje, dom im je okružen visokom ogradom preko koje je gotovo nemoguće i zaviriti u krasan vrt koji posjeduju. Knjiga je nam je dočarana od strane muškog lika, također Židova. Osobe koja je nižeg staleža, ali se unatoč svemu zaljubljuje u Micol Finzi-Contini. Tajnovitu bogatašicu koja je gotovo nedostižna. Povrh svega Micol je i starija od njega.

Njihova je priča tek popratni događaj uz razne obiteljske tragedije, dolazak nacizma i okrutne okolnosti tog doba, način života dva staleža te stalna borba sa životnim izazovima.

Priča je ovo koja će vam držati pažnju od samoga početka. Što zbog ovako kompleksne teme, što zbog vremena kada je pisana, a što zbog znatiželje kako će se odviti stvari između glavnih junaka.

Nisam znala što mogu očekivati od ove knjige kada sam krenula s čitanjem, a dobila sam prilično lijepo štivo koje ću pamtiti dugo. Nisam u prilici često se susresti s nečim ovakvim, danas. Kako svi više posežemo za ‘‘modernijim” pričama, ovakvi bitni romani padnu u zaborav, nenamjerno, ali dogodi se. I zbog toga mi je iznimno drago da se Vrt Finzi-Continijevih našao u mojim rukama. Unatoč tome što je izazvao i knedlu u grlu te razan spektar emocija opisima o tim događajima koji su pogađali ljude, što od bolesti, diskriminacije, teškog života pa sve do borbe za ljubav.

Mislim da sam vam najbitnije rekla. Za još, savjetujem da se primite ove prave knjiške poslastice. Neke stvari morate saznati ipak i sami 😉

Imate moje iskrene preporuke. Vrt Finzi-Continijevih roman je koji se pamti. Knjiga koja zaslužuje biti na polici svih onih koji su zaljubljeni u čitanje. Teška, poučna priča koja se mora pročitati, a uz to začinjena ljubavnim iskrama.

Hvala na čitanju recenzije! 20.2.2019.

Izdavač je gore spomenut, Mozaik. Hvala još jednom na ovom krasnom primjerku.

Knjigu s talijanskog prevela: Divina Marion

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s