#recenzija · Mozaik knjiga

Igra laži – Ruth Ware

R E C E N Z I J A

Mozaik knjiga

Kada biste vi dobili poruku od nekoga koja glasi “Trebam vas.” sigurno ne bi imali strahove poput naših glavnih likova. A zašto? Zato što njih četiri kriju mračnu tajnu. Ponovno okupljanje može značiti samo da im je netko na tragu. Igre iz prošlosti prijete da će isplivati na površinu.

A što to Isa, Kate, Fatima i Thea kriju? Koliko će im se prošlost ispreplesti sa sadašnjosti i uistinu, koliko vas može koštati svega što sada imate, jedna greška koju ste učinili davno?

Još od tinejđerskih dana, ove četiri žene kriju mračnu tajnu. Od igre koja je krenula sa bezazlenim natjecanjem koja će nasamariti više djevojaka iz škole, koja će od njih poniziti više popularnih momaka, došlo je do toga da igraju najprljaviju, najopasniju igru ikada. Do toga da su se uplele u mrežu laži iz koje je nemoguće izaći. Ne zato što ne znaju pronaći izlaz nego zbog toga što bi ih izlaz – istina, odvela do ruba propasti. Njihova bi tajna isplivala, njihovi bi se životi raspali, sve bi nestalo. Zato nastavljaju sa Igrom laži…

U trenutku koji je bio odlučujući, Isa, Thea i Fatima su pristale odazvati se na poziv koji je došao od Kate. Pristale su nakon toliko godina, kročiti u Salten House.

Svaki pokret pomno su planirale. Nije bilo drugog izbora osim novog vala laži. Uvjerene u to kako je njihovo prijateljstvo, unatoč činjenici da lažu svima oko sebe, iskreno. Nesvjesne situacije koja se uistinu odvila, slijepo vjeruju jedna drugoj. Sve dok se ne pojave dijelovi slagalice koji ne sjedaju na svoje mjesto. Dok se ne pojave osobe koje ne bi trebale biti tu.

Postaju svjesne činjenice da jedna od njih nije baš skroz iskrena. A pitanje je, zašto?

Moram priznati da se apsolutno slažem sa ovim citatom iznad… i sami ćete se uvjeriti, čitajući ovu knjigu da neke stvari nisu baš onakve kakve mi mislimo da jesu. Da svatko, pa i naš najbolji prijatelj ima svoje tajne.

Unatoč tomu što su njih četiri prikazane kao vrlo bliske prijateljice, njihovi su se životi razišli. Ono što njih sada spaja je zapravo ta tajna, laž iz prošlosti. A njih četiri su samo robovi te laži.

Knjiga je pisana iz Isine perspektive pa smo u njen život dobili priliku najviše zaviriti. Osjetiti njene emocije i misli koje ju guše, sada kao majku malene djevojčice te partnericu Owena. Iako ne bih opravdala neke njezine postupke i s vremena na vrijeme su mi živci blago pucali zbog nje, bila sam prilično znatiželjna kako će se situacija razvijati. Autorica se vješto poigrala s našim emocijama. Budeći kontradiktornost s vremena na vrijeme.

Ljutnju zbog pojedinih postupaka, a ujedno i suosjećanje zbog nezrelosti, mladosti… očaj, strah, napetost… iščekivanje.

Tko laže? Zašto? Jesu li stvari stvarno onakve kakve nam je autorica predstavila na samom početku? Koliko opasne mogu biti laži? I pred sam kraj, jesmo li napokon saznali istinu ili je to još jedna laž nakon koje tek stiže prava stvar? Koliko smo daleko bili od istine? I kolko smo i sami upleteni u laži?

Samo su neka od pitanja koja će vam proći kroz glavu…

Knjiga koja je uistinu briljantna, jeziva, uzbudljiva. Knjiga koja će vas opeći lažima te vas gurnuti u ruke istine, u to da u budućnosti grlite samo istinu. Iskrenost, nikad laži. Neodoljivo poučna. Tako sam ja doživjela Igru laži. Imate moje iskrene preporuke.

Hvala na čitanju recenzije! 9.2.2019.

Izdavač je gore spomenut, Mozaik.

Knjigu s engleskog preveo: Marin Popović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s