Stilus Knjiga

Madeleine L’Engle – Nabor u vremenu

R E C E N Z I J A

Stilus knjiga

Besmrtan književni klasik koji je očarao brojne generacije diljem svijeta povest će vas na putovanje kroz prostor i vrijeme u čarobne i nepoznate svjetove.

“Suočavam se s činjenicama. Mogu vam reći da se s njima puno lakše suočiti nego s ljudima.”

Meg je uistinu posebna djevojčica. Ima dva desetogodišnja brata blizanca, Sandy i Dennys koji u ovoj priči nisu toliko ”bitni” jer je priča fokusirana na nju, njezinog izvanrednog brata Charlesa Wallacea te njihovog oca i majku. Vjerujte mi da su Murry uistinu posebna obitelj.

Iako su u društvu prozvani kao čudaci, to je samo zbog toga što su neshvaćeni. A zapravo su iznimno inteligentni, nadareni.

Za oca se zna da radi ”za vladu”. Neko vrijeme nije odgovorio niti na jedno pismo što je u mjestašcu probudilo zle jezike. Počelo se govorkati kako je napustio obitelj, zaboravio na njih, našao drugu ženu… ali svatko imalo pametan, kao što to kaže Calvin, jednim pogledom na Murryjevu suprugu shvatio bi da tu ženu ne bi nitko poželio zamijeniti. Ona je prelijepa. Zanosna žena.

Dok nema njenoga supruga, ona je ta koja se trudi držati sve konce u svojim rukama. Brine se o kućanstvu i djeci najbolje što može. Ono što me posebno očaralo je njezin odnos sa Meg i Charlesom. Da se razumijemo, blizance jednako lijepo tretira, ali kao što sam reka Meg i Charles su u središtu, pa se fokusiram na njih, odnos sa majkom im je drugačiji. Ona je oduvijek vjerovala da se u Meg krije nešto više nego što ona to pokazuje. Razgovaraju o svemu, prijateljski, kao dvije odrasle žene (koliko odrasla može biti djevojčica njenih godina). Ali svidjela mi se ta otvorenost koju imaju njih dvije. A Charles Wallace? To dijete je iznimno bistro. Nadaren je. Ima sposobnosti koje će se tek odraziti kada krenu na svoje putovanje.

Na vrata im jednoga dana kuca gospođa Štoštica. Isprva, Meg joj ne vjeruje, ali Charles zna tko je ona zapravo. Zna koliko će im pomoći. Meg i njena majka nesvjesne toga, tu večer ugoste gospođu Štošticu, ukusnim sendvičem i radoznalim razgovorom. Trenutak prije odlaska te pristojne gospođe, jedna izgovorena riječ iznimno uznemiri prelijepu gospođu Murry, teserakt. Meg se nada objašnjenju, ali ga od majke ne dobije.

Kasnije, kada Charles objasni Meg samo dio onoga što zna, upute se u šumu, kako bi se našli sa gospođom Štošticom i njezine dvije prijateljice. Na putu do tamo ”sudare” se sa Calvinom, nekoliko trik pitanja i njegovo neskriveno zanimanje za njihov pothvat – i on upada. U njihovom je timu. Zatim, njih troje ulaze u napuštenu kuću kako bi se upoznali svoje dvije nove prijateljice. Tamo konačno imaju priliku saznati tko se to krije uz gospođu Štošticu. To su gospođa Tkoštica i gospođa Gdještica.

Nemaju puno vremena. Nakon što se djeca vrate kući sa svojim novim prijateljem Calvinom, večeraju gulaš, dobro napune želuce po preporuci novih prijateljica.

Njih šestero iz vrta obitelji Murry započinju svoje putovanje, Meg i Charles kako bi pronašli svoga oca, Calvin koji im želi pomoći, a tri čudne gospođe iz nama nepoznatog razloga, zasad.

Kroz Crnilo.

Crnilo je strašno, snažno, zlo. Iza njega je zatočen njihov otac.

A zatim teserakt. Konačno imamo objašnjenje što je. Zbog čega se gospođa Murry toliko uznemirila… i kako to da je Charles znao o čemu je riječ, a nije rekao svojoj sestri?

44257948_245193266346633_9155727813771264000_n
– uvodni dio razgovora o teseraktu, na idućoj stranici koja stiže dobijemo pravo obrazloženje.

Kroz njihovo putovanje vidimo tko su zapravo gospođe Štoštica, Tkoštica i Gdještica. I njihovu ulogu. A zatim imamo susret s Veselim Medijom koji isto otkriva mnogo toga.

“Odjednom ju je šokirala nagla spoznaja da to što ona vidi uopće nije prava gospođa Štoštica. Prava, istinska gospođa Štoštica u svojoj cijelosti, shvatila je Meg, nadilazi ljudsko poimanje.”

Ali odlazak, Meg, Charlesa i Calvina na Camazotzu uz darove koje su primili od svoje tri prijateljice (gospođe) mijenja sve. Tamo spoznaju neki novi svijet. Život koji je usađen kao normalan zapravo je sve suprotno od toga. Ali ljudi tamo ne znaju drugačije niti smiju. ONO im ne da. Uplašeni i nesvjesni situacije oko sebe, družina korača prema srži zla. A ono što tamo otkriju, biti će zapanjujuće, šokantno i neočekivano! Borba će biti teška. Prolazak kroz Crnilo, opet, gotovo smrtonosan za jedno od njih! A pojava Živine? Kako će to utjecati na pobjedu ONOG?

“ONO samo sebe ponekad naziva Najsretnijim Zlom Sretnim.”

Tko je zapravo ONO? Gdje je gospodin Murry? I koliko će jaki u svom naumu biti njih troje, hoće li se oduprijeti zlim silama koje vladaju gore, iskoristiti sve svoje mane i vrline za pozitivan ishod i hoće li preživjeti? I koja je poanta svega? Što je ono što nam je zapravo potrebno kako bi pobijedili nešto zlo? Kako bi ugasili tamu?

Saznat ćete u ovoj briljantnoj, zanimljivoj knjizi!

44219139_295502544402934_9165610039598120960_n

Nabor u vremenu knjiga je koju bih preporučila svakom djetetu, tinejdžeru, a roditelju. Ne samo da je zanimljiva, zabavna nego je i poučna. Pokazuje nam koliko snage u sebi imamo, koliko su bitne niti koje nas vežu uz našu obitelj. I kako nije potrebno puno za sreću, pobjedu i spas. Koliko nam ljubav može donijeti sve što si priželjkujemo. Jer, ima li zapravo veće sile od toga kada volimo i kada smo voljeni? Mislim da nema.

Imate moje iskrene preporuke. Znam da vam nisam puno toga otkrila, trudila sam se da imate blagu sliku i detalje u obliku natuknica, na vama je da povežete sve dok budete čitali ovu knjigicu. Nećete se pokajati. Pročitat ćete ju u trenu! Mada ćete kasnije razmišljati o njoj dugo, a možda ju i prelistati opet u narednim danima, kao i ja. Plus, ono što mi je zanimljiv detalj jest ONO – a znamo da uskoro kod Stilusa izlazi nova, jeziva knjiga It (Ono) pa sam odmah našla poveznicu… jer je i ovdje ONO – zlobno. To je eto jedna mala slučajnost koju sam primijetila i zapamtila. Jer jedva čekam Kinga.

Hvala na čitanju ove recenzije!

18.10.2018.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s